2023. december 2. Szombat     Melinda, Vivien napja van,  holnap Ferenc, Olívia, Xavér napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

Az Önök és nőgyógyászok visszajelzése alapján
megváltozott a Szójavit intim gél csomagolása.

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Az új csomagolás parabéneket nem tartalmaz.)

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Parabéneket nem tartalmaz.)

A klimax (menopauza) nem betegség, hanem egy természetes állapot. Jó esetben az életem harmadát így töltöm el.

Tudja-e hogy a japán nyelvben nincs is szó a hőhullámra?
Fitoösztrogénekben gazdag táplálkozásuk hatására könnyedén lépik át a változás küszöbét. Nem kór, hanem kor... és fordulópont.

A szója nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz. Felépítésük hasonló bizonyos nemi hormonokéhoz, s ez lehetővé teszi, hogy kapcsolódjanak a változás korában csökkenő ösztrogén receptoraihoz.

Megfelelő mennyiségű szója elfogyasztása befolyásolja hormon háztartásunkat, így kedvező hatású a klimax során jelentkező tünetek enyhítésében.

Image not available
Image not available

 

b_400_300_16777215_01_images_kepek_elhizas.jpg

Már korábban is felfedezték a kapcsolatot a változókorú nők elhízása és az emlőrák között. Továbbra is maradtak azonban nyitott kérdések a klimax során fellépő súlygyarapodás és az emlőrák kapcsolatáról, valamint az emlőrák lehetséges típusairól. A menopauzális hőhullámok és a testsúlyfelesleg között is feltételeznek összefüggést.

Az American Cancer Society kutatói ezekre a kérdésekre keresik a választ a Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort-ban résztvevő 44 161 klimax korú nő adatainak elemzésével. A nőket, akik közül egyiken sem voltak hormonterápián, a 18 éves koruk óta létrejött súlygyarapodásuk alapján osztották kategóriákba. A résztvevők közül 1200-nál invazív emlőtumort diagnosztizáltak.

Általánosságban elmondható, hogy azok a nők, akiknek felnőtt korukban nőtt a testsúlyuk, valamennyi emlőrák-típus gyakoribb volt. Minél nagyobb volt a súlygyarapodás, annál gyakoribb volt emlőrák előfordulása a menopauzában valamennyi típusnál, stádiumnál és fokozatnál. Az áttét képződés több mint háromszor gyakoribb volt a 30 kilogrammnál többet hízó klimax korú nők körében.

A súlygyarapodás kizárólag az ösztrogén receptorral rendelkező daganatokra korlátozódott. Korábbi eredmények is alátámasztják, hogy az emlőrák kockázata összefügg a magasabb ösztrogén szinttel. Az ösztrogénszintet emeli a zsírszövet is, ami ily módon növeli a kockázatot. 

A kutatók szerint nem annyira a menopauzában aktuális testsúly a fontos, mint inkább a 18 éves kor óta felszedett kilók. A változókor másik kellemetlen tünete a hőhullám és a testsúly kapcsolatára nem tér ki a cikk. 

Glanz, J.
InforMed Hírek 2006;4 InforMed

 

Ajánlások

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel