2024. június 18. Kedd     Arnold, Levente napja van,  holnap Gyárfás napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

Az alábbiakban összegyűjtöttük a Szójavit készítményekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Amennyiben kérdésére nem talál választ kérdezze szakértőnket (kattintson ide),
vagy készséggel állunk rendelkezésére ingyenes zöldszámunkon: 06 80 552 070

Kérdések kibontása Kérdések összecsukása
 • Melyik Szójavit készítményt válasszam?

  Az attól függ, milyen erősek a tünetei, és milyen egyéb problémákkal, rizikófaktorokkal küzd.

  • A Szójavit a fitoösztrogének mellett A-, C- és E-vitamint, valamint magnéziumot tartalmaz, és támogatja a szív- és érrendszert is.
  • A Szójavit MINERÁL a fitoösztrogéneken kívül B6-, C-, D3- és K1-vitamint, valamint könnyen felszívódó szerves kötésű kalciumot is tartalmaz a csontrendszer támogatására. Ezt elsősorban azoknak ajánljuk, akiknél a csontritkulás veszélye fennáll.
  • A Szójavit FORTE és FORTE 90 csak fioösztrogéneket tartalmaz, de emelt mennyiségben, így ezeket a készítményeket azoknak ajánljuk, akik erős hőhullámoktól szenvednek.
  • A Szójavit intim gél a válozókori hüvelyszárazság enyhítésére szolgál.

  Termékeink természetesen kombinálva is alkalmazhatók.

 • Hízlal-e a Szójavit?

  Nem, és nem is fogyaszt.

  A változókorú asszonyokra jellemző „alma-típusú elhízás” is jelzi, hogy célszerű átgondolnunk eddigi táplálkozási szokásainkat, életmódunkat. Még ha súlyunk nem is változik a szövetek aránya igen. A túlsúly az emlőtumor kialakulásának egyik kockázati tényezője.

 • Milyen „kockázatok és mellékhatások” jelentkezhetnek a SZÓJAVIT szedése közben?

  Az étrend-kiegészítő készítmények különleges élelmiszerek, amelyeket az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) megvizsgált és szakvéleményezett. A gyógyszerekre, vagy gyógyhatású készítményekre vonatkozó „kockázatok és mellékhatások”-kal nem kell számolni szedése közben.

  Fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerallergiák egyik legritkább válfajára a szója-allergiára. Aki valaha is tapasztalta, hogy pl. párizsi evése után az arca felpüffed, vizenyőssé válik, gyanakodhat rá.
  A szójaallergiás beteg diétája szinte teljesen kizárja az élelmiszeripar által előállított legtöbb késztermék fogyasztását, ezért az ilyen egyén számára a legcélszerűbb mindent otthon házilag elkészíteni.
  A SZÓJAVIT elenyésző mennyiségű szójafehérjét tartalmaz, mindazonáltal gyermekektől, szójaallergiás felnőttektől távol tartandó.
  Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben a szója 6 éves kor alatt nem adható.

 • A távol-keleti nők szép bőrének, kortalanságának van-e kapcsolata a fitoösztrogénekkel?

  Számos országban forgalmaznak fitoösztrogén tartalmú arckrémeket (pl. Vichy: Novadiol, AVON, Gigi). A Szójavit étrend-kiegészítők belülről táplálják a sejteket, lassítják az öregedés folyamatát. A Szójavit-kapszula béta-karotin tartalma (az A-vitamin elővitaminja) is jótékony hatással van a bőrünkre. A keleti nők bőre kevésbé ráncosodik, ennek egyik oka lehet, hogy ott az idősebb nők a húst elhagyva szójával egészítik ki étrendjüket.

  A SCENIA SZÓJA ISOFLAVON nappali, hidratáló krémje könnyen felszívódik, nem hagy zsíros nyomot a bőrön, több heti használata során megszépíti a bőrt.

 • Meddig szedhetők a fitoösztrogének?

  A SZÓJAVIT - szója izoflavonoid tartalmú, magyar élelmiszer-kiegészítő készítmény - korlátlan ideig szedhető.

  A szóját fitoösztrogénjeivel együtt óriási embertömeg több ezer éve fogyasztja és élvezi előnyeit. Nem véletlen, hogy a japán nyelvben nincs szó a hőhullámra.

 • Miben különbözik a Szójavit és a Szójavit FORTE?

  A Szójavit egy 15 mg fitoösztrogén tartalmú étrendkiegészítő kapszula, mely magnéziumot, az A-vitamin elővitaminját, C- és E-vitamint is tartalmaz.
  A Szójavit Forte és a Forte 90-es termékek dupla (30 mg-os) fitoösztrogén hatóanyag-tartalmúak, de nem tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, így azok túladagolásának veszélye nélkül szedhetők nagyobb dózisban is, ha szükséges.

  Ajánlott napi mennyiség:
  Szójavit - 2x1 kapszula
  Forte és Forte 90 - 2X1 kapszula

  A fitoösztrogének 12 órán belül kiürülnek a szervezetből.

 • Mit vehetnek észre a Szójavit szedése során?

  A teljes hatás 2 hét - 3 hónap alatt alakul ki. A hőhullámok erőssége és száma csökken.

  A változókori kellemetlenségek eltűnnek, vagy jelentősen mérséklődnek. A kozmetikai ipar az érett bőr táplálására alkalmazza a fitoösztrogéneket, hiszen hatásuk: KÍVÜL SZÉPÍT, BELÜL ÉPÍT.

 • Hormonokkal vagy nélkülük?

  Egy felmérés szerint a megkérdezett magyar nők harmada használna szintetikus ösztrogént, további harmada semmilyen mesterséges készítménnyel nem avatkozna a természet rendjébe, majdnem ugyanennyien csak akkor alkalmaznák, ha más megoldás nem kínálkozik.

  Amerikai kutatási eredmények nyomán született cikkek a szintetikus hormonpótlás következtében kialakult súlyos szövődményekre hívták fel a figyelmet. A Magyar Menopauza Társaság közleményben tisztázta az amerikai és a magyar orvosi gyakorlat eltérő vonásait, a kísérletsorozat értékelésének félrevezető, félreértésre okot adó mivoltát.

  40 éves kor fölött a szervezet hormonegyensúlya megváltozik, az asszonyok jelentős része küszködik a menopauza kellemetlen tüneteivel. A hormonpótló terápia csaknem minden esetben enyhülést hoz. Ám akadnak olyanok, akik nem alkalmazhatják ezt a módszert. A természetes hormonpótlás is számos megoldást kínál. Magyarországon is forgalomban van többek között méhpempő, spanyolmeggy, erjesztett virágpor, cickafark vagy poloskavész tartalmú készítmény.

 • A fitoösztrogének hatnak a férfiakra is?

  Ösztrogén a férfiak szervezetében is van.

  Ha szintje túl magas vagy túl alacsony, megnőhet a prosztatarák kialakulásának veszélye. A fitoösztrogének kiegyenlítő szerepet töltenek be az ösztrogénnel szemben.

 • Génpiszkált-e a szója?

  A Szójavit garantáltan genetikailag tiszta, nem génmanipulált szójából készült. Az Európai Unió tiltja a génmanipulált élelmiszerek behozatalát. Cégünk csak megbízható forrásból szerzi be készítményeink alapanyagát, és időről időre ellenőriztetjük is.

 • Szója a párizsiban

  A húskészítmények, főként a virsli, párizsi, tartalmaz szóját, de fitoösztrogént nem. Amire a szójafehérje a párizsiba kerül, olyan ipari-technológiai műveleteken esik át, melyek során eltávolítják az emésztést gátló anyagokat, a szójaolajat és a fitoösztrogéneket is.

  A SZÓJAVIT kapszula sem tartalmazza a teljes szójababban, tofuban, miszoban, szójatejben is jelen levő nehezebben emészthető anyagokat, ezzel szemben dús fitoösztrogénekben.

 • Miért nincs tofu naponta az asztalunkon?

  Sokakban felmerül, hogy ha köztudottan ennyire egészséges, miért nem épült be a szója a magyar étrendbe az őt megillető helyre?

  Az ázsiaiak enzimrendszere, a szója több ezer éves fogyasztása során tökéletesen alkalmazkodott a számunkra nehezen emészthető részeinek feldolgozásához is. A tofu, a miszo, a hagyományos szójaételek sora teljes egészében tartalmazza mindazt, amit az európai gyomor nehezen vesz be. Naponta 200 g tofu, 100 g miszo vagy 2,5 dl szójatej elfogyasztása során megfelelő mennyiségű fitoösztrogén jut a szervezetbe. Közismert, hogy az európaiakhoz képest a keletieknek milyen könnyen fejébe száll az alkohol. Ennek hátterében is enzimatikus különbségeink húzódnak meg.

  A szójának, akár a többi hüvelyes növénynek (bab, borsó, lencse) igen magas a rosttartalma. Puffasztó hatása miatt nehezen emésztik főként azok, akiknek valami emésztőrendszeri problémája van.

 • Hol kapható a SZÓJAVIT termékcsalád?

  Gyógynövényüzletekben, a dm-, a Rossmann-üzletláncban és gyógyszertárakban is. Elvileg minden gyógyszertár tarthatja. Ha nem lenne, a gyógyszer-nagykereskedőktől megrendelhetik azt Önnek. Jobb szeretik, ha névre szólóan tetetik félre. Postai utánvétellel tőlünk is megrendelheti.

 • Valóban nincs szó a japán nyelvben a hőhullámra?

  A szójabab Ázsiából származik. Igen magas fehérjetartalma miatt a föld húsának is nevezik. Az utóbbi évtizedek szójával kapcsolatos kutatásainak egyik legnagyobb eredménye fitoösztrogén, azaz izoflavonoid-tartalmuk felfedezése.

  Az ázsiaiakra jellemző: a fiatalos külső meglett korban is, a változókori tünetek elmaradása, a lényegesen kevesebb hormonfüggő rákos megbetegedés (kevesebb mell-, vastagbél- és prosztatarákos eset), az alacsony koleszterinszint, és a kisebb mértékű csontritkulás, étrendjükkel hozható összefüggésbe. Nem véletlen, hogy a japán nyelvben nincs szó a hőhullámra. Ám azonnal elveszítik ezt az előnyt, mihelyt átveszik a nyugati étkezési szokásokat, érvényesül az ételed az életed elv. Természetesen mindezt nem lehet csak egyetlen táplálkozási tényezőre leszűkíteni, hiszen a kelet-ázsiai étrend számos ponton eltér a miénktől: többek között sokkal több halat, zöldséget fogyasztanak, olajjal főznek.

 • Szedjek-e Szójavitet, ha már nincsenek, vagy nem is voltak hőhullámaim?

  150 éve nemigen panaszkodtak hőhullámokra, hiszen az átagéletkor nem érte el az 50 évet sem. A kérdés nem pusztán az, hogy meddig, hanem hogy hogyan éljük meg az időskort. Ösztrogén hiányában a csontfaló és csontépítő sejtek egyensúlya megbomlik, felléphet a csontritkulás.

  A csontveszteség akár évi 1-3%-ot is elérhet. Ez elsősorban a nőket sújtja, hiszen vékonyabb csontúak a férfiaknál. Megfelelő étrenddel és mozgással megelőzhetjük a csontvesztést. A fitoösztrogének a csontépítés mérnökeinek tekinthetők.

  A fitoösztrogének jelentős antioxidáns hatással is rendelkeznek, melyek a változokor egyik legkellemetlenebb tünete a hőhullámok elmúltával is kedvezően befolyásolják a szervezetet.

 • Hormon vagy nem hormon a fitoösztrogén?

  A szója fitoösztrogénjei (izoflavonoidok) a sejtek ösztrogén-receptoraihoz kapcsolódnak. Szerkezeti hasonlóságuk megtéveszti a szervezetet, így sajátjaként ismeri fel.

  Hormonhatásuk a természetes ösztrogén 1/1000-e, 1/100 000-e. A szintetikus ösztrogénhez képest gyorsan, 12 órán belül lebomlanak, a szövetekben nem halmozódnak fel. A fitoösztrogének tehát növényekben hatnak valódi hormonként: szerepük van például az UV sugarakkal szembeni védelemben. Az emberi szervezetben csak hormonszerű hatást fejtenek ki.

  Hatásuk kettős: a változókor csökkent hormontermelése során, a szabadon maradó receptorokhoz kapcsolódva - mint a zárban belülről hagyott kulcs - védi meg a szervezetet a nemkívánatos folyamatok megindulásától.

  Az ösztrogén túltermelése is zavart okoz. Számos rosszindulatú megbetegedés éppen a túl magas ösztrogén-szinttel hozható összefüggésbe. Az izoflavonoidok ezen úgy segíthetnek, hogy erősen kötődve a receptorokhoz, az ösztrogén vetélytársaivá válnak.

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel