2024. április 14. Vasárnap     Tibor napja van,  holnap Anasztázia, Tas napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_generacio_L_sorban.jpg

Papp Bojána, dokumentumfilmes filmrendező filmet készített a mostani 50-es generáció hölgytagjairól. Alábbiakban az általa küldött szinopszis és a rendező szakmai önéletrajza olvasható. Furcsa, amikor egy édesanya belép a menopauzába, és egyszerre lesz változókorú és munkanélküli. Hogyan küzd meg az állásinterjúval és a hőhullámokkal? Mit jelent a klimax egy generációnak, ha már vásárlói csoportként sem számítank rájuk?

Generáció L

Dokumentumfilm szinopszis

A filmben a magyar társadalom egyik elfeledettnek tűnő nemzedékét, a mostani változókorú ötvenes nőket mutatjuk be, egyben kísérletet teszünk a dokumentumfilm formanyelvének frissítésére a fikciós dramaturgia és a szigorú külső feltételek között (casting) készített interjú ötvözésével.

A mai ötvenes asszonyok lappangó nemzedéket alkotnak, nem tartoznak a „trendi” generációk közé. Ma már ők is konzervatívnak tűnnek a fiatalok számára, holott az elmúlt évtizedekben a történelem és a társadalmi változások állandó talpon maradásra, megújulásra kényszerítették őket. Anyáik számára azonban már ők is túlságosan haladó nézeteket vallanak.

Milyen körülmények közé születtek a Ratkó-korszak leányai? Milyen tervekkel indultak a hetvenes években? Hogyan tudtak iskolába járni, mi befolyásolta szakmai előmenetelüket? Milyen körülmények között mentek férjhez, hogyan hozták világra gyermekeiket? Mit jelentett számukra a beat korszak és a szexuális forradalom?

Hogyan élték meg az életüket sok szempontból kettévágó rendszerváltozást azok, akik hirtelen vállalkozóvá kényszerített férjeik mellett maradtak és azok, akik válás vagy özveggyé válás után egyedül voltak kénytelenek a megváltozott gazdasági körülményekhez igazodni? Hogyan dolgozták fel a hetvenes években kialakult szoros közösségeik hirtelen felbomlását? Milyen példát tudtak gyermekeiknek mutatni, akik egészen más társadalmi közegben nőttek/nőnek fel, mint ők?

Kik azok a nők, akiket 2004-ben, akár egy évvel a nyugdíjkorhatáruk bekövetkezte előtt a klimaxos éveikben gyakran elbocsátják munkahelyükről? Kik azok a nők, akik már kicsúsznak a jelenlegi kereskedelmi célcsoport bűvös kormeghatározásából (18-40), és akiknek két üzenetet hordoznak ma a reklámok: itt a menopauza, vásároljanak műfogsor ragasztót és Tena Lady betétet? Milyen elvárásokat támasztanak ők az Európai Uniós csatlakozással szemben?

Papp Bojána
rendező

Szakmai önéletrajz

Budapesten született 1975-ben. Tanulmányait az ELTE magyar szakán (1993-2001), majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem mozgóképtudomány szakán (1996-2001) végezte. Az EsoDoc European Social Documentary Workshop résztvevője (2004). Szerkesztőként dolgozott televízióban (Repeta, Csak ma, Théma), rádióban (EstFm), internetes portálnál (velvet.hu). Az Open Film Festival alapító tagja és szervezője (1997-).

Filmjei:
      2004. A tévé és én, dokumentum, 47 perc, producer, rendező
      díjak: 2004. 35. Magyar Filmszemle, különdíj,
      2004. 1. Film.dok román-magyar dokumentumfilm fesztivál, kiemelkedő alkotás
      fesztiválrészvétel: 2004. Astra Film Festival, versenyfilm
      2002. 13+1 hamburger, dokumentum, 12 perc, rendező, a Magyar Televízió Théma c. műsorának
      2001. A Magyar-villa, dokumentum, 50 perc, rendező (Böjte Ágnessel), Fórum Film Alapítvány

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel