2021. március 4. Csütörtök     Kázmér, Zorán napja van,  holnap Adorján, Adrián napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_kanapen.jpg

A változókor, KOR és nem KÓR, és biztosan jó alkalom a változtatásra. A nők egyharmada különösebb probléma nélkül jut túl a klimaxon, harmadrészük kevés, elviselhető panaszt érez - egy-egy hőhullámot, ritkán éjszakai izzadást. A menopauza némelyikünknek súlyos terhet jelent.

A klimax görög eredetű szó, jelentése csúcs, tetőfok. Miként jelölheti pont ez a szó a változókor kihívásokkal teli életszakaszát? Ha visszatekintünk eddigi életünkre, hányszor volt peteérésünk, hányszor voltunk várandósok, miként nevelgettük a gyermekeinket, hogyan láttuk el a családunkat, beláthatjuk, hogy ehhez testileg-lelkileg csúcsteljesítményt nyújtottunk. És most itt a klimax, a fordulópont. Ideje számot vetnünk, hiszen ez a néhány év meghatározhatja a menopauzában további életünk minőségét.

Orvosi értelemben klimaxnak, vagy változókornak nevezzük a nő életének azt a szakaszát, melynek során a nemi érettségből fokozatosan a petefészkek nyugalmi állapotával jellemezhető életkorba jut. Meghatározott időszak ez, mely körülbelül 15 évig (45-60 éves korig) tart. Az utolsó élettani vérzést megelőző kb. 5, és az azt követő kb. 10 év tartozik ide. A Nemzetközi Nőgyógyász Szövetség szerint az utolsó menzeszt követő évben lépünk be a menopauzába.
A petefészek működésének megszűnése, a nemi hormonok csökkenése természetes élettani folyamat. A klimax nem betegség. Ennek megfelelően az esetek többségében nincs szükség gyógyszeres hormonterápiára.

A Magyar Menopauza Társaság (MMT) állásfoglalása szerint, csak a legnagyobb körültekintéssel, a lehető legkisebb dózisban, személyre szabottan alkalmazható.
„A menopauzális hormonterápiának nem lehet célja sem az örök fiatalság, sem az idősödéssel járó minden betegség megelőzése." (MMT)

Testünk - "Az egyetlen állandó a változás maga." Herakleitosz
A menopauzát kísérő jelenségek egy része inkább a kellemetlenség, mint kórtünet kategóriába sorolható. Legszembetűnőbbek a klimaxos hőhullámok, melyek azon kívül, hogy megviselik a szervezetet, még a külvilág elől sem maradnak rejtve. Az változókori álmatlanság, éjszakai verejtékezés, hüvelyszárazság, hangulatingadozás fitoösztrogén tartalmú étrend-kiegészítőkkel jelentősen mérsékelhetők, megszüntethetők.

Boldogok lehetnek, akik még megkérdezhetik az édesanyjukat, nagynénjeiket, hogy ők miként lépték át a változókor küszöbét. Nem egyformán vagyunk kitéve különféle betegségeknek. Az öröklésnek és az életmódunknak kulcsszerepe van egészségünk további megőrzésében.
Elég, ha a hirtelen ránk rakódó kilókra gondolunk. Az anyagcserénk lelassul, kevesebb kalória is elegendő. Étrendünk legyen könnyen emészthető, zöldségben, gyümölcsben gazdag. A túlsúly önmagában is számos betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszervi panaszok kiindulópontja lehet. Minden plusz kiló 3-szoros terhet jelent a csípő-, 5-szöröst a térd ízületnek.

Mikor forduljunk orvoshoz? Nos, a válasz erre - rendszeresen. A változókorban elsősorban a szűrővizsgálatokon kell megjelenni: mammográfia, méhnyakszűrés, csontsűrűség mérés. Ne várjuk meg a klimaxos tünetek jelentkezését! Korai stádiumban bármely baj könnyebben orvosolható. A menopauza ambulanciákon tapasztalt nőgyógyászok a teljes habitusunk alapján ítélik meg állapotunkat.

A klimax kóros tünetei a „diszfunkcionális vérzések", amelyeknek kialakulásában a petefészek működési zavara játszik szerepet. A változókorban sokan azt gondolják, hogy a vérzészavar természetes dolog. Fontos tehát hangsúlyozni: jelentkezése nem azt mutatja, hogy a nő a menopauzába lépett, hanem azt, hogy a menopauza korában lévő nőnél olyan rendellenesség lépett fel, melynek okát ki kell deríteni és meg kell szüntetni.
Mindezek a rendellenességek szövettani vizsgálatot tesznek szükségessé. Csak szövettani vizsgálat után lehet a vérzészavar okát kideríteni, illetve gyógyszeresen befolyásolni

Sajnos az klimax során ösztrogén termelés csökkenésével a keringési rendszert védő szerepe is megszűnik. Az  asszonyok a férfiakkal azonos arányban kaphatnak szívinfarktust a menopauzában.
A változókorban sűrűn előforduló szédülés miatt fül-orr-gégeszakorvost és ideggyógyászt kell felkeresnie a betegnek. Több szembántalom is kialakulhat a tüszőhormon hiányának hatására, ilyenek az üvegtesti zavarosság, száraz kötőhártya-gyulladás, látásélesség romlása, krónikus szivárványhártya-gyulladás.

Bizonyított tény a nemi hormonoknak a bőrre gyakorolt hatása a klimax során. A tüszőhormon hiánya miatt a bőr ráncolódik, vizet veszít, tónusa csökken. Gyakran túlsúlyba kerülnek a szervezet által termelt férfi hormonok, fokozódik a hajhullásra való hajlam. A nyálkahártyát, kiemelten a hüvelyhámot is megviseli a változókori hormonegyensúly megbillenése.

A csontritkulás, mely a klimax időszakában kezdi fenyegetni a hölgyeket, néma kórként nem okoz tüneteket, és gyakran csak az első csonttörés hívja fel rá a figyelmet. Ilyenkor sokszor már olyan előrehaladott a menopauzális csontritkulás, hogy kezelése komoly orvosi probléma.

A lélek - „mert nincs a világon se jó, se rossz, a gondolat teszi azzá" Shakespeare
A mai nyugati kultúra a fiatalos, szexis megjelenést értékeli, így sokan érzik magukat csökkent értékűnek a változókorban, saját maguk sem képesek elfogadni állapotukat. A klimax korában lévő nő előtt még több évtized is áll, melyet derűsen is el lehet tölteni. A menopauzában változtatni kell az étrenden, sokat kell mozogni, új életcélokat kitűzni, így az egészség megőrizhető. Segíthetnek a szója fitoösztrogén tartalmú Szójavit étrend-kiegészítők is. A betegségek megjelenése nem törvényszerű velejárója a változás korának. Azokban a kultúrákban, ahol az időseket tisztelet övezi, a nőknek kevésbé szenvednek a klimax fizikális tüneteitől. Fogadjuk meg Márti dalának tanácsát: "Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni majd az unokáknak, mikor körbe állnak, ágyadon ugrálnak!" 

 

Idézet

"A legtöbben meg vagyunk győződve arról, hogy hegyeket tudnánk megmozgatni, ha valaki eltakarítaná az útból a dombokat."
(J. Barrie)
Fel