2023. december 1. Péntek     Elza napja van,  holnap Melinda, Vivien napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

Az Önök és nőgyógyászok visszajelzése alapján
megváltozott a Szójavit intim gél csomagolása.

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Az új csomagolás parabéneket nem tartalmaz.)

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Parabéneket nem tartalmaz.)

A klimax (menopauza) nem betegség, hanem egy természetes állapot. Jó esetben az életem harmadát így töltöm el.

Tudja-e hogy a japán nyelvben nincs is szó a hőhullámra?
Fitoösztrogénekben gazdag táplálkozásuk hatására könnyedén lépik át a változás küszöbét. Nem kór, hanem kor... és fordulópont.

A szója nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz. Felépítésük hasonló bizonyos nemi hormonokéhoz, s ez lehetővé teszi, hogy kapcsolódjanak a változás korában csökkenő ösztrogén receptoraihoz.

Megfelelő mennyiségű szója elfogyasztása befolyásolja hormon háztartásunkat, így kedvező hatású a klimax során jelentkező tünetek enyhítésében.

Image not available
Image not available

 

b_400_300_16777215_01_images_kepek_ventilator.jpg

Forró pillanatok a klimaxban

A klimax hormonális változásai a kamaszokéhoz hasonlíthatók. Szinte minden nő kénytelen szembenézni a menopauzában különböző erősségű hőhullámokkal, mely gyakran erős izzadással, arcpírral, gyorsuló szívveréssel, esetenként vérnyomás-változással járnak együtt. A hormonpótló terápia közel teljes megoldást jelenthet. Sokan vannak, akik nem szívesen élnek vele. A változókor kellemetlen tüneteit senkinek sem kell tétlenül tűrniük.

A jelenség háttere nem más, minthogy a menopauza idején az időnként még teljesen normális körülmények között is túl melegnek ítéli agyunk a test hőmérsékletét. Akár egy hibásan beállított termosztátnál, megváltozik a hőmérséklet-szabályozás alapja, így beindul a hűtési folyamat. A hőhullám során a vér áramlási sebessége megnő a bőrben, láthatóan kipirul, majd feltűnnek az izzadságcseppek is. A test a verejtékezés elpárologtatása következtében hűl le ismét.

Az pír az arcon, nyakon, és a fejen és érzékelhető főként. Előfordul, hogy az egész testre kiterjed.
Éjszaka is jelentkezhet a változókori hőhullám erős izzadásként. Akár olyan intenzív lehet, hogy egy-két percig tartó lázzal jár. Heves szívdobogás, az arc, a test verejtékben fürdik, melyet vacogás követ. Nem lehetünk biztosak abban, hogy az éjszakai hőhullám a klimax következménye. Stressz vagy más betegség is okozhatja, ám a pontos diagnózis felállítása mindig az orvos feladata.

Mi a teendő?

A hormonális gyógyszeres terápia szinte mindig enyhülést hoz, s nem csak a változókori hőhullámok ellen, sokszor a klimaxos hüvelyszárazság kialakulása ellen is. Sokan vannak, akik számos ok miatt nem alkalmazhatják ezt a terápiát. A hüvelyszárazság elkerülésére használhatunk intim gélt, s a hőhullámok okozta kellemetlenségekre is van gyógyír.

A gyógynövények közül igen jótékony hatású változókorban a szója, a ginszeng, a poloskafű, és a zsálya. A szójabab ösztrogénhez hasonló anyagokat is tartalmaz.

Kikerülhetetlen a relaxáció előnyös hatása. A megnyugtató gyakorlatok helyreállítják a szervezet kémiai egyensúlyát állítják helyre, oldják a mindennapok feszültségét, sőt a klimaxos hőhullámok erősségét is csökkenthetik.

Növényi ösztrogének
A fitoösztrogének kapcsolódnak a sejtek ösztrogén receptoraihoz és ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, alacsony változókori hormonszint esetén. Magas ösztrogénszintnél antiösztrogénként, kiegyenlítőként szerepelnek.
A fitoösztrogének jelentősen csökkenthetik a klimaxos tüneteket, mint pl. a hőhullámok, vagy hüvelyszárazság. A kísérőjelenségként megjelenő menopauzális csontritkulás is mérsékelhető, mivel ösztrogénszerű hatásuk eredményeként lassítják a csontvesztést.
A szója tartalmazza a legtöbb fitoösztrogént. Előfordul más hüvelyesben, a rozskenyérben, a lenmagban, szezámmagban és az olajos magvakban is, bár lényegesen csekélyebb mennyiségben.
A Távol-keleten a szója fitoösztrogénjei, az izoflavonoidok átlagos napi bevitele 25-200 mg. A megfelelő hatás eléréséhez napi 50-120 mg elfogyasztása szükséges (napi két adag szója termék tartalmaz ennyit).
Kb. 50 mg izoflavonoid van: 100g miszoban, 100g /200 g kemény/lágy tofuban, 2,5dl szójatejben, szójajoghurtban, valamint 50g főtt szójababban és szójalisztben. A texturált szójafehérje a sportolók szójafehérje koncentrátuma nem tartalmaz fitoösztrogéneket. (Az élelmiszeriparban felhasznált szójatermékek izoflavonoid tartalma változó, a szójaszószban és a szója-olajban pl. egyáltalán nincs). A Szójavit étrendkiegészítők fitoösztrogén tartalma 15-30 mg/kapszula. A legmagasabb a Szójavit Fortéban és a SzójEvit pluszban.

A klimax sok asszonynak fordulópontot jelent az életében. Kétség kívül nagy kihívás belépni a menopuzába. Érdemes nem passzív résztvevőként, a hőhullámok, izzadás áldozataként elviselni a változókort.

 

Ajánlások

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel