2024. július 13. Szombat     Jenő napja van,  holnap Örs, Stella napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_osteoporosis.jpg

A megnövelt szója izoflavonoid bevitel jótékonyan befolyásolja a menopauzában a csontok egészségét, állítja egy Japánból és Kínából származó metaanalízis. (2007. április 6.)

"Az izoflavonoid bevitel, miközben számottevően csökkenti a csontszövet leépülését, serkenti a csontképződés folyamatát. A jótékony hatás még akkor is bekövetkezik, ha a napi izoflavonoid bevitel 90 mg-nál kevesebb és 12 hétnél rövidebb ideig tart” írják a P.Y. Wang professzor által vezetett, School of Public Health pekingi egyetemi csoport tagjai.

A korábbi tanulmányok szerint nem volt egyértelmű összefüggés a szója izoflavonoidok (40 99 mg/nap bevitel) és a menopauzában levő asszonyok csontozatának jó állapota között. Az új metaanalízis adatai szerint viszont még az ilyen, kisebb, mint 90 mg-os napi izoflavonoid dózis is kedvező hatással van a csontsűrűségre.

Korábbi kínai eredmények is kimutatták a szója izoflavonoidok és a csontsűrűség (BMD) növekedésének kapcsolatát. A jelen nagy tanulmány az Archives of Internal Medicine-ben (2005, Vol. 165, pp. 1890-1895) arról számol be, hogy a magas szójabevitel 48%-kal csökkentette a csonttörések gyakoriságát a menopauzában 10 évnél nem régebben levő nők körében.

A szerzők randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatokat vettek alapul, melyekben a csont reszorpciót (degradációt) vizelet deoxipiridinolin (Dpyr), a csontképzést a szérum csontspecifikus alkalikus foszfatáz (BAP) szintjének mérésével ellenőrizték.

A kilenc, összesen 432 személy bevonásával végzett kísérletet a három fő adatbázis segítségével választották ki: PubMed, MedLine, és Embase.

A csont reszorpció marker, a Dpyr jelentősen csökkent a 2.08 nmol/mmol izoflavonoidot fogyasztók között a nem fogyasztókhoz képest, sőt a 90 mg/nap-nál (2.34 nmol/mmol) kevesebbet fogyasztók között is szignifikáns különbséget fedeztek fel a placebóval összevetve, még akkor is, ha 12 hétnél rövidebb ideig 2.03 nmol/mmol került a szervezetükbe.

A csontképzés markerei szintén nőttek, a BAP értékeinek 1,48 μg/l-re növekedését mérték a placebóhoz képest.

A csontvesztés mérséklése csökkenti a menopauza után lévő nőket fenyegető csontritkulás veszélyét, mely betegségben az 50 fölötti nők fele szenved. Az International Osteoporosis Foundation szerint Európában a csontitkulásos törések közvetlen költsége 31,7 milliárd € évente.

Forrás:
European Journal of Clinical Nutrition
Published on-line ahead of print, doi: 10.1038/sj.ejcn.1602748
"Soy isoflavone intake inhibits bone resorption and stimulates bone formation in menopausal women: meta-analysis of randomized controlled trials"
Szerzők: D-F Ma, L-Q Qin, P-Y Wang and R Katoh
Copyright - Unless otherwise stated all contents of this web site are © 2000/2007 – Decision News Media SAS – All Rights Reserved. For permission to reproduce any contents of this web site, please email our Syndication department: contact our Syndication department. Full details for the use of materials on this site can be found in the Terms & Conditions

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel