2024. július 13. Szombat     Jenő napja van,  holnap Örs, Stella napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_Soybean_Isoflavones.jpg

Ausztrál kutatók meta-analízise, azaz összegző elemzése igazolta, hogy a szója izoflavonoidok hatékonyak a menopauzális hőhullámok enyhítésére. A cikk neves szakmai testületed állásfoglalását közli a klimax kellemetlenségeinek mérséklése kapcsán.

A Laurence Howes (Griffith University School of Medicine) által vezetett kutatócsoport adatai a Medline, a Pre-Medline, a PubMed és a Cochrane adatbázisból származó 17 véletlenszerűen kiválasztott, kontrollcsoportos, egymástól függetlenül végzett kutatás eredményét foglalja össze.

“Az izoflavonoidok hatékonyságát az összegző elemzés kimutathatóan hatásosnak találta a hőhullámokkal szemben. Összefüggés fedezhető fel a hatóanyag jótékony befolyása, a hőhullámok gyakorisága és az alkalmazott izoflavonoid mennyisége között.” Emelik ki a szerzők a Maturitas Elsevier kiadó által megjelentett folyóiratban.

A tanulmány alátámasztja az Észak-amerikai Menopausa Társaság ajánlását, miszerint: “... a gyakorló orvos a hőhullámmal küszködő asszonyoknak a szójás ételek, valamint a szója tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztását ajánlhatja.

Az izoflavonoidok jól ismert fitoösztrogének, melyeket a gyenge ösztrogén hatást mutató növényből állítanak elő. A szója izoflavonoid számos kedvező élettani hatással rendelkezik, így a szív- és érrendszer valamint a csontok egészségének megőrzése a menopauza után is.

Tanulmányozták szerepüket klimaxos asszonyok tumoros betegségeinek megelőzésében, az öregedés lassításában is. Bebizonyosodott, hogy a menopauza kellemetlenségeivel szembeni hormonterápia gyógyszermentes alternatíváját jelentik.

Az új meta-analízis ezeket az állításokat támasztja alá. Bár Howe és kollégáinak jelentése az izoflavonoidok jelentős hőhullám mérséklő hatásáról számol be, a szerzők megjegyzik, hogy a vizsgált tanulmányok között számos eltérés fedezhető fel.

“A hőhullámok számának csökkenésének százalékos értéke szorosan összefügg a kiindulási gyakoriságtól, valamint az izofalvonoidok napi adagjától” írják a kutatók.

Tény, hogy az elemzők a napi 10, vagy ennél is több hőhullámot tapasztaló asszony esetén a gyakoriság 20%-os csökkenéséről számolnak be.

(...)

Jelen tanulmány gyenge pontja, hogy csak a hőhullám számának csökkenését vizsgálták, a hevességét nem. Ezen kívül az egyéb menopauza okozta kellemetlenségek mérséklésének felmérésre nem került sor (pl. csontritkulás, hüvelyszárazság, ráncosodás, stb.).

Jótékony élettani hatásuknak megfelelően egyre növekszik a szójafehérje és egyéb termékek iránti kereslet. A Freedonia Group piaci elemzői szerint 2007-től évi 5%-al nő a szója termékek iránti igény, ezzel eléri a 8.23 milliárd $ azaz 6.7 milliárd € értéket.

Forrás: Maturitas 55 kötet, 203-211 old.“Isoflavone therapy for menopausal flushes: A systematic review and meta-analysis”
Forrás: L.G. Howes, J.B. Howes and D.C. Knight

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel