2024. június 19. Szerda     Gyárfás napja van,  holnap Rafael, Dina, Polett napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_konyvborito_tul_az_otvenen.jpg

A menopauza betoppan az életünkbe. Vele megjelenhet a klimax teljes tünetegyüttese: hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság és a többi. Az új helyzet, a változókor, újfajta megoldásokra késztet, vallja nőgyógyász, andrológus, dietetikus és gyógytornász. Az alábbiakban egy menopauza ambulancián lezajló beszélgetésbe hallgathatunk bele:

 

"– Mondja meg nekem, doktor úr – fakadt ki a rendelőmben egy asszony – miért van az, hogy én úgy szenvedek a klimaxos  hőhullámoktól, mint a kutya, a sógornőmnek bezzeg alig van néhány napjában, és még csak meg se kottyan neki?

Kézenfekvő lett volna a válasz, hogy a  változókori hőhullámok gyakoriságában és megélésében nagyok az egyéni eltérések. Az ok lehet öröklött tulajdonság is – amely csak az anyai ágon követhető, ha követhető, hisz melyik apa tudna felvilágosítást adni lányának arról, hogy az ő anyjának, esetleg nagyanyjának mennyi és milyen természetű hőhulláma volt –; lehet a viselkedésminták szociális átörökítése is, hisz a szülői változókori viselkedés, tudattalanul, mintául szolgál a gyermeknek. A konkrét esetben azonban egyszerűbb dolog volt a háttérben. Páciensem szemmel láthatóan fizikai munkához edződött kezére tekintve megkérdeztem, mi a foglalkozása.

– Jaj, doktor úr, ne is kérdezze, mióta szegény uram meghalt, az én nyakamba szakadt még a családi pékség vezetése is. Muszáj nekem is dolgoznom a kemencék mellett, mert nem tudunk megfizetni több alkalmazottat.

hőhullámokA pékek meleg munkahelyen dolgoznak. A műszakot pedig nem reggel nyolckor, hanem általában hajnali 2 óra körül kezdik, s a munka erős fizikai igénybevétellel, izommunkával jár. A hőhullámok szempontjából legveszélyeztetettebb napszakban, meleg környezetben, ráadásul az izommunka következtében megnőtt belső hőtermelés miatt törvényszerű, hogy az özvegy pékné klimaxos hőhullámai megsokszorozódtak, és cudarul kínozták, míg adminisztratív munkát végző sógornője könnyebben vészelte át a változókort.”

„– Mondja meg nekem, doktor úr, maga szerint mit fog szólni az én drága férjuram, ha vacsorára egy tál szójafasírtot, vagy szójakocka-pörköltet teszek elé !? – fakadt ki egy falusi asszony egyszer. Csak nem főzhetek magamnak külön!

– No, azt sejtem, milyen képet vágna az ura, de én nem is akarnám ilyen ballépés elkövetésére bíztatni. Már csak azért sem, mert az ilyen magasan feldolgozott szójaeredetű termékek az alkalmazott technológia miatt legtöbbször a szójabab fitoösztrogén-tartalmának már csak töredékét tartalmazzák (a rostokról, meg a kivont értékes lecitinről nem is beszélve), hiszen alapvetően húspótlásra készültek, nem organikus élelmezésre. Ezért olyan termékeket kell keresni, amelyek vagy eredeti keleti technológián alapulnak – ilyen a szójasajt, azaz a tofu, vagy a szójatej – vagy pedig a teljes szójababot tartalmazzák – ilyen a szójababsaláta, a szójacsíra és bizonyos szójás kekszek. Ezek úgy, ahogy vannak, fogyaszthatóak, ezért nem kell külön főznie. Ha viszont a nyári salátát szójacsírával gazdagítja, a szendvicsbe sajt helyett tofut tesz, az urának is jót tehet vele. A férfiember is nyugodtan ehet ugyanis szóját. Nem fog megnőni a melle tőle, viszont segít megelőzni az érelmeszesedését, sőt még a prosztata-megnagyobbodás és a prosztatarák ellen is jó!”

„Gyakran hozzák fel, hogy a világban megtermelt szója egy jelentős része ma már génkezelt – helyesebben: genetikailag módosított (GMO) – növényeken termett. Az Európai Unió hatályos szabályai szerint az ilyen termékből készült élelmiszer csomagolásán ezt fel kell tüntetni. Meg kell nézni tehát a címkéket a boltban, és el lehet dönteni, hogy megvesszük-e. A GMO szóját általában csak takarmányozásra használják, és – még – nem készítenek belőle élelmiszert. (Magyarországon jelenleg – még – nem termelnek GMO szóját legjobb tudomásom szerint.)”

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésüket.  A klimaxos panaszok, mint a hőhullámok enyhítésén túl, változókorúak életvezetési tanácsadásán túl a könyv célja, a szelíd átvezetés a menopauzába.

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel