2024. július 14. Vasárnap     Örs, Stella napja van,  holnap Henrik, Roland napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_HO.jpg

A változókorról szóló cikk olvasmányos stílusban szól hozzánk avatott szakértő tollából. Ha Ön is közelebb van a harminchoz, mint a húszhoz, netán ötvenes évei felé halad, óhatatlanul belép a klimaxba.  A menopauza kellemetlenségei, mint többek között a hőhullámok, álmatlanság szerencsére nem mindeninél okoznak nagy gondot. Hogy miként éljük meg ezt a nehéz időszakot függ tőlünk is.

 Nem, tisztelt olvasó, ne gondolja, hogy a probléma teljes és végleges megoldásának birtokosa lenne az, akit az a megtiszteltetés ért, hogy e beköszöntőben megoszthatja Önnel gondolatait a változókor ma szakmai szempontból elfogadott „kezeléséről”.

Essünk át először a száraz tényeken. A menopausa szakkifejezés a női nemi ciklus és vele együtt aperiodikus vérzés elmaradását jelenti. Azt, hogy egy hölgy bejutott a menopausa utáni korba, azaz a postmenopausába csak egy évnyi vérzésmentes időszak elteltével lehet megállapítani. Hazánkban a hölgyek átlagosan 48-52 évesen élik meg a perimenopauza, azaz a vérzés-kimaradások, és klimaxos panaszok időszakát. Az azt megelőző – ciklusos vérzéssel eltelt – évek pedig a premenopauza életkora.

A gondolat, hogy a perimenopauza kellemetlenségei (hőhullámok, idegesség, alvászavarok, a nemi vágy csökkenése, vagy a hüvely és húgycső nyálkahártya vékonyodása/szárazsága) a hormonhiány következménye, kézenfekvő és gyakorlatilag is bizonyított. E panaszok súlyosabb esetben már önmagukban is indokolhatják, hogy a hormonpótlás lehetőségét ajánlja az orvos. A   terápia a panaszokhoz igazodóan átmeneti, általában ½-1 éves, ciklikus hormonpótlást alkalmaz tabletta vagy tapasz formájában, amely mintegy imitálja a premenopauza hormonháztartását, azaz a ciklikus vérzést is létrehozza. Mivel az ösztrogén hormon csak önmagában adva a méhnyálkahártya túlburjánzását, és ezzel összefüggésben a méhtestrák kifejlődésének gyakoriságát statisztikailag kimutathatóan emelte, ma már kombinált hormonpótlást alkalmazunk, amely ebből a szempontból teljességgel biztonságos.

Újabb keletű orvosi gyakorlat a menopausában hosszasabban folytatott, nem ciklikus hormonpótlás, melynek javallata alapvetően eltér az előzőtől. A 80-as és korai 90-es évek kutatásai arra utaltak, hogy a hormonhiánynak szerepe lehet az idősödéssel halmozottan fellépő olyan degeneratív megbetegedések előrehaladásában is, mint a csontritkulás, a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór vagy a szintén az idegrendszert érintő Parkisnon-kór.

Szakmai berkekben rég közismert, hogy az ösztrogén elősegíti a hormonérzékeny daganatok növekedését, ez azonban messze nem azonos a rákkeltő hatással. A rákot ugyanis nem a hormon kelti, hanem csak az előzetesen elfajult ráksejtek burjánzását segíti elő.

Egy asszonynak, ha 80 éves koráig él, és semmiféle hormon tablettát nem szed, 12% az esélye, hogy emlőrákja legyen, azaz minden 9-ből 1 nőnél várható ez. Ha hormont is szed, ez az esély 2%-kal, azaz 14%-ra emelkedik. A hormonok viszont jelentősen csökkentik a combnyak-, csigolya-, és egyéb csonttörések, valamint a vastagbélrák kockázatát. Ugye ezek sem szerepelnek a hölgyek „kívánságlistáján” úgy 50 felettől.

Senkinek meg ne forduljon a fejében, hogy egy „egészséges” nő azért lett emlőrákos, mert a klimax során fogamzásgátlót szedett, vagy hormonpótlást kapott valamikor. Az emlőtumor előfordulása viszont épp a menopauzában a legmagasabb, amikor a hormonszintek esnek. És ez így igaz mindenféle hormonpótlás nélkül is.

vltozkorA petefészekhormonok még véletlenül sem esnek egy kalapba azon „valóban rákkeltő” ,környezetszennyezésből származó ártalmas anyagokkal, melyek pl. az ivóvízzel vagy a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. Ezen ártalmak ellen nyújthatnak védelmet a növényi polyphenolok, amelyek egy része erős antioxidáns, s a szív-érrendszeri komplikációk megelőzésére is alkalmasak. Bár hatékonyságuk messze elmarad a valódi ösztrogén hormon mögött, manapság elfogadott, hogy növényi ösztrogéneknek nevezzük őket.

A növényi ösztrogének épp ott erősek, ahol a hagyományos hormonpótlás kudarcot vallott, azaz védenek a hormonérzékeny tumorok kifejlődésétől és a szív-érrendszeri komplikációkat is megelőzik. A távol-keleti, nagy népességű országokban – Kínában és Japánban –, ahol bőséggel fogyasztják a növényi öszrogéneket nagy mennyiségben tartalmazó szójababot, e betegségek aránya messze elmarad az európai és amerikai adatoktól, hasonlóan a klimaxos panaszok előfordulásához. Joggal hihetjük, hogy a növényi ösztrogének a hőhullámok, a csontritkulás, valamint az Alzheimer-kór és Parkinson-kór megelőzésében is hatékonyak, de ez még kutatás tárgya. Nem segítenek a hüvelynyálkahártya szárazsága vagy vizeletcsepegési panaszok esetén és egész biztosan nem hozzák vissza a nemi vágyat.

Mellékhatás nélküli csodagyógyszerek nincsenek, így bízzuk a megfelelő terápia kiválasztását a menopausa szakambulanciák orvosaira. Aki pedig hormonmentes kezeléshez ragaszkodik, annak is tudunk alternatívákat ajánlani a változókori panaszok átvészeléséhez.

Dr. Garai János
Docens
Pécsi Orvostudományi Egyetem

(Paramedica II. évfolyam 5. szám / 2003. október-november)

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel