2024. július 14. Vasárnap     Örs, Stella napja van,  holnap Henrik, Roland napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

szojakerdes.jpg

“A hazugság félig megkerülte a világot, amikor az igazság még csak a nadrágját húzza!” Churchill
Az igazság nyomában a szójáról.  A japán nők várható élettartama a leghosszabb. Szókincsükben nincs is kifejezés a  menopauzára jellemző hőhullámra, hiszen sokkal könnyebben lépik át a változókor küszöbét.  A klimax fordulópont, és alkalom a változtatásra.

Túlzásoktól, pazarlástól mentes, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendjükben a fehérjeforrás főként a változatosan (több, mint 200 féleképpen) elkészített szója. Nem elég, hogy sokáig élnek, hanem még jól is. A combnyaktöréses esetek száma a menopauzában is elenyésző az európai adatokhoz képest, pedig sokkal vékonyabb csontúak, mint mi. Az Európában gyakori klimax során fellépő kellemetlenségek alig érintik őket.

A mellékhatások közé tartozik, hogy a japán nyelvben nincs szó a menopauza alatt gyakori hőhullámra sem, mert lényegesen könnyedébben lépik át a változókor küszöbét.

Megint jönnek, s kopogtatnak.

Valaki felkapta a 2006-ban megjelent hírt, mely most ismét felbukkant új tálalásban „a HírTV-ben Pataky Enikő riportjában dr. Csáky István professzor nyilatkozik a sportolók korai szívhaláláról”. A Nemzeti Sport 2006-os online változatában is olvasható szinte ugyanez a cikk a szójáról, ugyan ott egyből rendbe tette 2 hozzáérőtől származó hozzászólás.

Szegény Csáky dr. hosszú évekkel ezelőtt elhunyt. Sokkal visszafogottabb, elegánsabb volt annál, mintsem egy rémhírhez nevét adta volna. Állatorvostudományi egyetem docense volt. A hír egy egérkísérleten alapszik, melyről így nyilatkozott a kutatást vezető biológus a Science Dailynek, (2006-os cikk egyébként): “Nem gondolom, hogy normál, egészséges embereknek meg kellene ijedniük ezektől az adatoktól.” Az egérkísérletek csak ötletet jelenthetnek hipotézis felállításához. A mesterségesen elzsírosított szívű egerek kizárólagos, egyoldalú szójaetetése halálhoz vezet. Ez a hír eredetije. Akit ez meglep, tényleg ne fogyasszon szóját, se sokat, se keveset. Jó lesz a távol-keletieknek, az étrendjükben több ezer éve szerepel, többmilliárdnyian fogyasztják, ráadásul egyre többen vannak.

Szója ha mondom segít a gondon!

A szójafehérje 95%-os fehérjetartalmú, ezt fogyasztják a sportolók izomfokozás céljából.
A szójafehérje 0 % női hormont tartalmaz. Tartalmazhat egy növény emberi hormont? Ha nem génmanipulált, aligha.
A szójafehérje ezen kívül 0 % fitoösztrogént tartalmaz, ugyanis az a szójamelaszba kerül melléktermékként. A fitoösztrogének nem azonosak az ösztrogénekkel, csak nagyon hasonlítnak szerkezetileg, ezáltal kötődnek az ösztrogén receptorainkhoz. Úgy illenek hozzájuk a menopauzában is, mint kulcs a zárba. Jelentőségük a klimax előtti és alatt  nő meg, hiszen helyrebillethetik a változókor hormonális egyensúlyát. Kiegyenlítő szerepet töltenek be: ha a szervezetben túl magas a klimaxos időszakban az ösztrogén szint a fitoösztrogének "versenyeznek" a receptorokért, ha túl alacsony szelíden pótolják.  Sajnos sok sportoló a “siker” érdekében a fehérjepótlásnál sokkal durvább dolgokat is elkövet. Nagyon szomorú, hogy a „csúcsra járatott” szervezetű focisták, tízezernyi tomboló szurkoló gyűrűjében ilyen rizikónak vannak kitéve. Milyen egyszerű lenne, ha a szójafehérje elhagyásával megmenthetnénk őket! Akkor meglenne, mint a rák ellenszere, vagy mégse!?

Csecsemőnek anyatej való. A tápszerek valóban tartalmazhatnak szóját. Minden tiszteletet megérdemelnek a kismamák, és az őket segítő szoptatási tanácsadók. Lehetetlen helyzetből jutnak el a teljes anyatejes táplálásig. Örökbefogadó anyák tejét is be tudják indítani.

Talán nem véletlen, hogy egy háziorvos pont a 2006-os cikk után tollat ragadott ezzel demonstrálta a neten keringő rémhíreket: http://haziorvosblog.hu/tevhitoszlato/a-szoja-ol-vagy-elevenit A dietetikusoknak is van tudományosan megalapozott véleményük:http://gyogyaszati.hu/egeszseg-oldalak/egeszseges-eletmod/etelek-es-etkezes/mi-az-igazsag-a-szojarol

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!

erettjapanMi marad meg a “jószándékú” cikk nyomán, ne együnk szóját?! Amint az Észak-Amerikába bevándorló távol-keletiek átvették az gyorséttermi étkezési szokásokat, ugyanazokat a civilizációs betegségeket sikerült begyűjteniük, mint az ott élőknek.

Magyarország fellépett a génpiszkálás ellen, ez sajnos lemaradt a hírről. Hazánkban van lelkiismeretes földműves, aki non-GMO szóját vet. A kereskedelemben meg nem jelenhet meg más a polcon, akár magyar szója, akár nem, csak génpiszkálás nélküli.
A cikk állításával ellentétben nem terjed a GMO nálunk. 2013-ban is sokhelyütt tárcsáztak be kukoricát, mert a Monsanto GMO vetőmagot osztogatott „mintaként”. A gazdák meg mit sem sejtve elvetették. A kukorica botanikailag nagyobb kockázatot jelent, hiszen a széliránynak megfelelően több hektárt beporozhat akár néhány génpiszkált kukorica címer.

A szójaellenesek is kartellt alkotnak. Üzlet az is, ha a termelőt, vagy az elosztót kiszorítják a piacról. Önök döntsenek belátásuk szerint. A hitvallásunk „Ne árts!” Csak tiszta forrásból származó Szójavit étrend-kiegészítőket kínálunk változókorban lévő honfitársnőinknek. Magyar asszonyok ezreit segítették át a klimax körüli nem könnyű évek nehéz pillanatain.

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel