2024. július 14. Vasárnap     Örs, Stella napja van,  holnap Henrik, Roland napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_emlovizsgalat.jpg

 

A szűrések éjszakája - klimaxosok figyelem!

A péntek éjszakai vizsgálatok sokaknak hoz majd megkönnyebbülést, bizonyosságot arról, hogy rendben vannak. Ez is kell a nyugalmunkhoz, meg az is, hogy időben lépjünk, ha valamit találnak a vizsgálatok. Akár így, akár úgy, az alkalom kihagyhatatlan. A klimax hormonális változásai nem mindenkinél járnak hőhullámmal. A menopauza fordulópont az életünkben, mely meghatározhatja további éveink minőségét.
"Járok az élet napos oldalán!" vallja egy változókorú asszony, akinek mellében 6 éve fedeztek fel tumort.

"Régebben úgy hittem, hogy a rák halásos betegség. Ebben nagy része volt az elhallgatásnak, az ismerethiánynak is. Azt gondoltam, hogy a rákosok készülődhetnek a halálra. Amikor megtudtam, hogy én is közéjük tartozom, én vagyok a minden 11. asszonyból aki emlő tumoros lesz  a 11., megfordult velem a világ. Nem létezik, és mégis van! 

Az onkológusom szerint azon szerencsés esetek közé tartoztam, akiknél a klimaxban időben elkapták a bajt, a rosszindulatú daganat még nem volt nagyobb 1 cm-nél. Ez a méret jelenti a bűvös határt, a nagyobbaknak már önálló vérellátása van. Könnyebben képződik áttét. Elsőként meg kell tőle szabadulni. Irány a sebészet, utána a sugárterápia. Az orvosom, akit akkor láttam életemben először megoldást és vigaszt is nyújtott egyszerre. "Maga meg fog gyógyulni!" mondta, és hogy csak 50%-nyit adhat a gyógyulásomhoz, a többit nekem kell mellé tennem. A saját részemnek több pillére van:

  • követem az utasításait
  • megfelelően táplálkozom, nem szedek fel további kilókat, nem könnyű feladat a menopauzában
  • vigyázok a lelkem egészségére, magam mögött hagyom a klimax testet-lelket próbára tevő időszakát
  • hetente 3-szor legalább 30 percet intenzíven mozgok, amire minden változókorúnak szüksége van

Nem gondolom, hogy szeretek az onkológia környékén előfordulni, a mammográfiát sem kedveltem meg azóta sem, de kétségtelen, hogy általuk IDŐBEN KAPTUK EL A BESTIÁT. Nagyon örülök, hogy időben ott voltam, ahonnan segítséget kaptam. Mire kitapinthattam volna, ki tudja hány áttét alakul ki, ami erősen rontja a gyógyulási esélyeimet?! A mammográfia, az ultrahangos vizsgálatok a nagyon kis eltérések kimutatására is alkalmasak. 

Nekem sosem okozott semmi panaszt a daganatom, nem éreztem, hogy létezik. Amióta nélküle élek, az élet napos oldalán járok, megtanultam, hogy magam vagyok életem filmjének főszereplője."

A Szűrések éjszakáján kívüli időpontokban a menopauza ambulanciák adnak beutalót mammográfiára. 

"Pont én lettem a 11., remélem megértik, ha azt mondom élmény volt. Le kellett mennem a medence fenekére, hogy elrúghassam magam, hogy lássam itt fenn minden milyen szép!"

Az emlőtumor elsősorban a klimaxos asszonyok között fordul elő. A változókorban több figyelmet kapunk - BEHÍVÓT érkezik szűrővizsgálatra. Ugye megdöbbentő, hogy a menopauzában lévő asszonyok csak 40 %-ban vesznek részt rajta. Ne hagyjuk, hogy így legyen. 

A teljes program a www.egeszseg.hu oldalon olvasható.

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel