2024. július 14. Vasárnap     Örs, Stella napja van,  holnap Henrik, Roland napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_klimaxxal.jpg

A menopauzát,megszenvedik az életük delelőjén túljutott nők, s mint újabban köztudottá vált: a férfiak is. Egy, még nem eléggé reprezentatív mintának mondható klimaxos nőcsoporttal folytatott kísérletsorozat végén arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az aktív és rendszeres testmozgás enyhíti, sokaknál el is tünteti a változókor során fellépő kellemetlenségeket, mint amilyen a hőhullám, álmatlanság, éjszakai izzadás, vagy hangulatváltozás.

Ötvenéves koruk táján a klimax korú nők és a férfiak szervezetének működése megváltozik. A nőké észrevehetőbben, mert azt a menstruáció elmaradása egyértelműen jelzi. De a gyakori, ismétlődő változókori hőhullám, a fejfájás, a szédülés, a rossz közérzet, a félelemérzés is. A gyűjtőszóval klimax, változáskor tüneteinek nevezett problémák enyhítése nagyban hozzásegítheti a még igazán javakorukban lévő nőket a teljes értékű élethez. Ezért dolgozik - sokak mellett - az Amerikai Egyesült Államokban, a pennsylvaniai állami egyetemen a Steriani Elavsky professzor vezette kutatócsoport is. Érdekes kísérleteik eredményeit az Annual of Behavioral Medicine (viselkedési-gyógyászat) évkönyvben ismertették.

Százhatvannégy ötven év körüli, a változókor tüneteit már észlelő, lelkileg-testileg azonban egészséges, önként vállalkozó nőt három, nagyjából azonos létszámú csoportba soroltak. Négy hónapon át rendszeresen vizsgálták, jegyezték a klimax tüneteit, hangulatukat és az állapotukról közölt véleményeiket.

klimaxotAz egyik csoport tagjainak életmódját nem befolyásolták, ők folytatták az addig megszokott, mindennapi teendőiket, klimax során viselkedésükön sem változtattak. A másodikba jelentkezetteket viszont rendszeres, könnyű testmozgásra késztették, ők kocogtak, kerékpároztak, kirándultak, úsztak (hőhullám ellen roppant hatásos),  teniszeztek és végezték a napi teendőiket is. A harmadikba tartozók pedig rendszeresen és hosszabb ideig jógáztak, de nemcsak elmélkedtek, hanem végre is hajtották az változókor életét javító jógagyakorlatokat.

A négyhónapos kísérletsorozat végeztével értékelt mérések, ellenőrzések, hangulatjelentések feldolgozása után egyértelművé vált, hogy az aktívan mozgó, sportoló, kocogó csoport változástűrő képessége jelentősen javult, tulajdonképpen a klimax időszakba lépésük már nem is befolyásolta az életüket. A tétlen, a megszokott életmódjukat folytató változókor idejét élő nők viszont ugyanolyan panaszokról, gondokról számoltak be, mint amilyenektől a kísérleti időszak előtt szenvedtek. Az igazi meglepetést a jógázók okozták. Mert bár naponta hosszan és fegyelmezetten követték a jóga szabályait, a klimax panaszainak egy részepl. hőhullám nem szűnt meg. Ők, a saját véleményük szerint is jobb eredményt vártak.

Az ilyen kisszámú (50-50 fős) csoportokra terjedő vizsgálat természetesen nem elég kiterjedt egyértelmű diagnózisok és abból levezetett szabályok alkalmazásához, ezért most szélesebb kör, egyidőben sokezer fő összehasonlító vizsgálatát tervezik, megkönnytendő a változókorból a menopauzába lépést.

Szűcs J.

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel