2024. július 13. Szombat     Jenő napja van,  holnap Örs, Stella napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_fruits_vega.jpg

A táplálkozás szerepe a daganatos beteg élete során, II. rész

1. Mire van szüksége a betegnek a daganat kezelése alatt?

A műtét, sugár- és kemoterápia a tápanyagigényt növeli, a táplálékfelvétel, emésztés, felszívódás, hasznosítás romlik. Nagyon fontos a megnövekedett energiaszükséglet megfelelő pótlása. A kezelések alatt fellépő mellékhatások, hányás, hányinger, szag-íz érzés romlása, étvágytalanság, bélműködési zavarok tovább rontják a táplálékfelvétel esélyeit. Mindezek miatt ebben az időszakban kalóriában, zsírban gazdag, könnyen emészthető ételek, gyakori kis volumenű táplálkozás célszerű. Ezen szempontok megvalósításában segítenek a kiegészítő gyógytápszerek és italok. (Például: Boost, Ensure, Nutridrink, Nu Basic, Resource, melyek között a beteg aktuális igényeinek és állapotának megfelelő összetételűt választhatunk.) A kezelések hatására a természetes védekezés romlik, az immunrendszer szupprimált. Fontos az ételek tisztaságára fokozottan figyelni! Nyers húst a beteg ne fogyasszon! Az ételek elkészítése során a higiénés előírásokat be kell tartani! Zöldségek alapos mosása, húsok átsütése megfelelő hőmérsékleten nagyon fontos. Ügyelni kell a fogyasztott víz minőségére is!

Az éhezés nem javítja a túlélést, károsnak tartható. A kezelések alatt a testsúly megőrzése nagyon fontos. Emlőrákos betegek súlynövekedése a recidívaarányt emeli.

Az aktív kezelések alatt a táplálék-kiegészítők, gyógyhatású készítmények szedése feltétlen a kezelőorvossal való egyeztetés alapján célszerű a következők miatt. A sugárkezelés és a kemoterápiás kezelések egy része oxidatív károsítás révén fejtik ki citotoxikus hatásukat. Elméletileg káros lehet ilyen esetekben antioxidáns adása, de mások szerint megvédi az ép sejteket. Endogén antioxidáns, pl. a melatonin javítja a kemoterápia hatásfokát.

A vitaminok vonatkozásában a tápanyag-beviteli referenciaértékek a mérvadóak.

2. A kezelések utáni, ún. lábadozás időszaka

A megfelelő, egyénre szabott táplálkozás és fizikai aktivitás segít az izomerő helyreállításában, ill. anémia vagy szervi károsodás rendezésében. A táplálkozási irányelvek az ACS által ajánlott, előzőekben ismertetett formában javasoltak.

Fontos a vitaminok és mikroelemek elegendő jelenléte, hogy az immunrendszer működése mihamarabb helyreállhasson.

A zsírszegény étrend nem tűnik különösen hasznosnak a tumorrecedívák szempontjából, de a telített zsírok mennyisége kevesebb legyen.

Alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztó nők között kevésbe agresszíve emlődaganat alakul ki, mint a zsírban gazdag ételeket kedvelők között.

Ebben az időszakban is igen nagy jelentőségűek a kiegészítő immunerősítő fitoterápiák. Ennek egyik képviselője az Uncaria tomentosa, melynek tisztított, TOA-mentes, hatóanyagra standardizált formája alkalmas arra, hogy klinikai vizsgálatokban objektíven megítélhessük hatásait.

3. Táplálkozási útmutató előrehaladott daganatos betegségben szenvedő betegek számára

Ebben a stádiumban a legfontosabb cél az életminőség lehetséges legmagasabb szintre emelése lehet. Ennek megvalósítását nevezzük szupportív terápiának. Egyénre szabott programokkal az előzőekben megfogalmazott elvek szerint járhatunk el.
Az ún. anorexia-cachexia szindróma a daganatos betegek mintegy felénél fellép. Patogenetikai mechanizmusát tekintve nagyrészt ismert biokémiai és immunológiai okokra vezethető vissza, melyek alapján lehet a kezelés stratégiáját felépíteni.
Helye van a glukokortikoidoknak, progesztinkészítményeknek, antiszerotonin hatású szereknek, kannabinoidoknak, 5-FU-nak, melatoninnak, thalidomidnak, COX-2 gátlóknak, pszichoterápiának és különféle gyógytápszereknek.
A felsorolt vegyületekhez hasonlóhatásúak lehetnek a gyógynövények, teák (a zöld tea antioxidáns polifenolokat tartalmaz) és természetes eredetű anyagok (Flavin7, Avemar).
Tudnunk kell, hogy a táplálék-kiegészítők nem helyettesíthetik a teljes étrendet.
Nagyon fontos, hogy az alkalmazott készítmények összetétele, tisztasága szavatolt legyen!
A daganatos betegség megelőzésében a kezelés alatt fontos a kiegyensúlyozott ásványisó- és multivitamin-bevitel.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Onkoradiológiai Központjában dr. Szűcs Miklós főorvos úr vezetésével 2002. július 10-én megalakult a „Természetes eredetű készítmények szerepe az onkológiában” nevű munkacsoport, melyről a Komplementer Medicinában rövid ismertetés már történt.

A megalakulás óta eltelt időszakban a munkacsoport összeállította a „macskakarom” Uncaria tomentosa TOA-mentes formájának klinikai vizsgálattervezetét három klinikai terület, a betegeket meghatározott, szoros protokoll szerint fogjuk követni, egy randomizált, placebokontrollos, összehasonlító vizsgálat formájában. Jelenleg az Ashaninka Pharma kft. Jóvoltából 40 beteg ingyenesen juthat a gyógyszerhez, mely felhasználása alatti megfigyeléseinket a klinikai vizsgálat megkezdéséig összegyűjtjük.

Vizsgáljuk, hogy a macskakarom alkalmazása mellett a kemoterápiás kezelésben részesülő daganatos betegek esetében, a kemoterápia mellékhatásai csökkennek-e. Daganatkiújulást esetleg gátolja-e? Az életminőséget javítja-e? Mellékhatásokat okoz-e? Sugárterápiában részesülő betegek eseteiben a sugárterápia mellékhatásait csökkenti-e? Életminőségüket javítja-e? Aktív onkológiai kezelésben már nem részesülő, előrehaladott stádiumú daganatos betegek életminőségét javítja-e? A daganatos növekedést képes-e lassítani?

A betegek életminőségét az EORTC QLQ C30 kérdőív alapján értékeljük.
A munkacsoport közreműködésével vált lehetővé, hogy a „Flavinnal az Egészségért” alapítvány által 36 beteg számára biztosított Flavin7 oldat alkalmazása alatt nyert eredményeket is összegezhessük a megadott kérdőív alapján.
Az onkológiai betegellátás csak komplex formában, szinte minden diszciplína együttes, összehangolt munkájával képzelhető el. A beteg testi és lelki egyensúlya nagyban befolyásolja az elérhető eredményeket.
Munkacsoportunk célul tűzte ki, hogy a természetes eredetű készítmények helyét, szerepét pontosítsa az onkológiai ellátás komplex rendszerén belül.
A daganatosbeteg-ellátás során is az orvosi esküben foglaltakhoz kell tartani magunkat, emiatt is fontos, hogy a gyógyhatású készítmények használata esetén is tudjuk, mit miért teszünk, s ennek mik lehetnek a következményei.
Hippokratész szavai így szólnak erről:
„Salus aegroti suprema lex esto!” – „A beteg java legyen a legfőbb törvény!”

Ezúton is várjuk érdeklődő kollégák jelentkezését munkacsoportunkba.

Cím: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Onkoradiológiai Központ
6000 Kecskemét, Nyíri út 38.
Tel: 76/516-700 (5924-es mellék)
Dr. Boda Éva Titkár
Fax: 76/481-840

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel