2024. július 13. Szombat     Jenő napja van,  holnap Örs, Stella napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Napjainkban sajnos rengeteg egészségügyi intézmény szűnik meg. Pontos információink még nincsenek, a Magyar Menopausa Társaság is az adatgyűjtés fázisában van.

Mielőtt felkeresnék az alább felsorolt ambulanciákat, feltétlenül tájékozódjanak telefonon.

Igénybe vehető szűrések

Méhnyakrákszűrés - Citológia és Kolposzkópia

A méhnyakrák, illetve a megelőző állapotok korai felismerésének legfontosabb eszköze a citológiai vizsgálat. A citológiai (Papanicolaou)-vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről. A mintát mikroszkóppal vizsgálják, amely fertőzések, gyulladás és daganat kimutatására alkalmas. Ezzel együtt alkalmazzák a méhnyak közvetlen, nagyítóval történő vizsgálatát, az ún. kolposzkópos vizsgálatot.

Emlőszűrés / Mammográfia

40 éves kor felett az emlők orvosi vizsgálata évente javasolt. Mammográfia 30-45 éves korban: szakmai ajánlásra 3 évente, de 50 év felett évente ajánlatos.

Vastagbélszűrés / Kolonoszkópia

50 év felett évente/kétévente javasolt szűrővizsgálat székletminta vizsgálatával történik. Néhány évente endoszkópos vizsgálat valamint 10 évente teljes vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) végzése javasolt. Az orvos minden esetben egyénileg határozza meg a páciens számára legmegfelelőbb szűrési módot.

Csontritkulás / Osteoporosis mérés / Csontdensitometria / DEXA mérés

A csont ásványianyag-tartalmának mérése alapján lehetséges többek között a törési kockázat becslése és a bevezetett terápia hatásosságának lemérése. Ezt a mérést többféle módszerrel végzik. A legelterjedtebbet denzitometriának (csont/osteodenziotmetria), a készüléket pedig denzitométernek nevezzük. A denzitométerek működésének alapja azonos: ismert intenzitású sugárforrásból jól fókuszált nyaláb halad át a mérendő csonton és az azt körülvevő lágyrészeken. A röntgensugárzás egy része elnyelődik a vizsgált csontban, a többi pedig továbbhalad, ennek a mértéke kerül észlelésre.

Szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése

Ez az úgynevezett alkalomszerű szűrővizsgálatok csoportjába tartozik. Probléma vagy bármilyen a sziv és érrendszer megbetegedésére vonatkozó tünet észlelésének esetén háziorvoshoz kell fordulni. Minden esetben az orvos egyénileg határozza meg a páciens számára legmegfelelőbb szűrési módot.

 


Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel