2024. április 15. Hétfő     Anasztázia, Tas napja van,  holnap Csongor, Joakim napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_szelet.jpg

„Naponta egy alma az orvost távol tartja." A mondás a klimaxos asszonyokra még fokozottabban érvényes. Az alma vitamintartalmán kívül magas pektintartalmával tűnik ki a többi gyümölcs közül. Bár a változókor leggyakoribb tünetei: a hőhullám, álmatlanság, ingerlékenység nem gyötör mindenkit egyformán, a testsúlynövekedés, az almatípusú leginkább, szinte mindenkit fenyeget a menopauzában.

Mindenki ismeri a mondást: „naponta egy alma a doktort távol tartja”.
Washingtonban az Experimental Biology 2011 kongresszuson elhangzott tanulmány ezt tudományosan is megerősítette.

Bahram H. Arjmandi és Margaret A. Sitton táplálkozáskutatók 160 önként jelentkező klimax közelében lévő 45-65 éves nőt véletlenszerűen két csoportba osztottak.
Az egyik csoport egy éven keresztül napi 75 gramm aszalt almát fogyasztott, a másik csoport pedig ugyanannyi aszalt szilvát.

A 3., 6. és 12. hónapban részletes kivizsgálásnak vetették alá őket.

Koleszterinszint csökkenése:
Arjmandi az eredmények értékelésekor azt mondta, hogy hihetetlen volt a változás. Az almát fogyasztók „rossz” LDL koleszterin szintje már félévnyi aszalt alma fogyasztás után 23%-kal csökkent, míg a „jó” HDL koleszterin szintje 4%-kal növekedett. Ezen kívül a vérben lévő gyulladásra utaló eltérések is mérséklődtek.
A további kedvező változás pedig a testsúly csökkenése volt!

Miközben a naponta elfogyasztott aszalt alma 240 kalória bevitelét jelentette, a vizsgálatban résztvevő változókor körüli éveit taposó nők átlagosan két kilót fogytak. A kutatók véleménye szerint ebben az alma nagy pektintartalmának lehet szerepe, mert teltségérzetet okoz.

A kongresszus résztvevői egyetértettek abban, hogy ezeket a kezdeti eredményeket további vizsgálatokkal kell megerősíteni.nizsosA kiváló szerkezetből az egészséges nassolnivalón kívül természetes hatású díszek kerülhetnek ki akár narancsból, citromból is. Most gyűjthető a csipkebogyó, kíméletesen szárítva megőrzi a magas C-vitamin tartalmát.

„Mosolyog, mint a vadalma.” Mondhatják azokról az asszonyokról, akik a könnyedén lépik át a változókor küszöbét. A Szójavit étrend-kiegészítő termékek fitoösztrogén tartalmuk révén segítik megőrizni testi-lelki egyensúlyukat a menopauzában is.

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel