2023. december 2. Szombat     Melinda, Vivien napja van,  holnap Ferenc, Olívia, Xavér napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_barcs-istvan2-d0001E24E5555e4b54284.jpg

Oltatlan gyerekeiknek „kanyarópartit" szerveztek - Időnként felröppen a hír, hogy szülők azért kerültek bíróság elé, mert nem akarják gyermeküknek beadatni a kötelező védőoltásokat. Van, aki személyi szabadságjogokra hivatkozik, és akad, aki állítja: az oltások egyenesen károsak az egészségre. Vajon mi a világban terjedő oltásellenes kampány oka? Dr. Barcs István mikrobiológussal, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetőjével SZÉKELY ILONA beszélgetett.

Az utóbbi években kikezdték a védőoltások becsületét. Nálunk is több olyan szervezetről, szülői csoportosulásról hallani, amelyek károsnak tartják az oltásokat, és nem adatják be gyermekeiknek a törvényben előírt kötelező szérumokat sem. Mit tud felhozni az oltások védelmében?
– Az ember olyasmitől fél, ami veszélyként jelentkezik a mindennapokban. Amíg a pestis, kolera és egyéb járványszerű betegségek pusztítottak, mindenki rettegett tőlük. Mivel ezek elmúltak, az emberek nem érzik a fenyegetettséget. Az első védőoltást egyébként a tizennyolcadik század végén Edward Jenner angol vidéki orvos alkalmazta tudatosan a himlő ellen. Észrevették, hogy azok a fejőnők, akik kezén tehénhimlős elváltozás alakult ki, nem kapták meg az emberi himlőt. A tehénhimlő enyhe lefolyású betegség, de aki ezen átesett, védett lett a halálos emberi himlő ellen. Jenner egy fejőnő tehénhimlős hólyagjából vett váladékot juttatott be a kertész fiának, a nyolcéves James Phipps karjának bőrébe, és a hetedik napon nála is megjelent a hólyagocska. Két hónap múlva megkísérelték a fiút valódi himlővel fertőzni, James viszont egészséges maradt. Így találta fel Jenner a himlő elleni oltóanyagot. Később aztán egyre több védőoltást fejlesztettek ki, amelyekkel sikerült megfékezni a tömegesen pusztító járványokat.

Sokakban felmerül: ha a gyilkos járványok kihaltak, miért van még szükség védőoltásokra? Szervezetünk immunrendszere nem elég erős a fertőző betegségek elleni védekezéshez?
– Egyedül a fekete himlő szűnt meg. De például a torokgyík baktériuma ma is köztünk van. Ezt a rettegett betegséget az általa termelt toxin alakítja ki. A baktérium hazánkban is termeli a toxint, és mi a toxin ellen adunk védőoltást. Hordozhatom a baktériumot, de ha közben termelődik védőanyag a toxin ellen, nem alakul ki a diftéria, ha elkapom is a fertőzést. Itt van a kór, de nem betegít meg, mert hatástalanítottam a fegyverét.

Az egyik legnagyobb hatású ellenkampány az Egyesült Államokból indult ki, a gyermekbénulás elleni oltással kapcsolatban. A szerző állította: a poliojárvány évtizedekkel ezelőtt megszűnt, mégis oltanak mindenkit. Ez nem lehet más, mint oltási mutyi, az oltóanyaggyártók biznisze. Ráadásul hangsúlyozta: az oltóanyag károsodást okozhat a szervezetben.
– A könyv szerzője nem igazi orvos, hanem kiropraktőr, gőze nincs a fertőző betegségekről. Magyarországon '56-ban volt az utolsó poliojárvány, '62-ben fordult elő az utolsó megbetegedés. A járványnak úgy vetettek véget, hogy bevezették ellene a védőoltást. Kezdetben a Salk oltóanyag csökkentette a betegek számát, de nem nyújtott megfelelő védelmet. A poliovírus szájon át jut be a bélcsatornába, onnan szívódik fel, s így termelődik az az idegméreg, amely bénulást okoz elsősorban a járó- és légzőizmokban. A Sabin-csepp már jóval hatékonyabb volt, mert élő, de legyengített kórokozót tartalmazott, és a beadása minimális kockázattal járt. Bizonyított tény, hogy ahol a védőoltást beadták, a betegség megszűnt. Gyermekbénulás Magyarországon már nagyon régen nem fordult elő, ezért vissza lehetett állni egy kevésbé hatékony oltásra. A vírus azonban létezik, és ahol nincs védettség, a betegség megint felütheti a fejét. Ezt a vírust pár évvel ezelőtt Szlovákiában szennyvízből kimutatták. Tehát a fertőző forrás közel van.

A WHO Európát poliomentes övezetté nyilvánította. Hol van most a világon gyermekbénulásos megbetegedés?
– Tádzsikisztánban például tombol egy poliojárvány. Százas nagyságrendű, több halálesettel. A járvány átterjedt a szomszédos országokra: Üzbegisztánra, Kazahsztánra, és innen könnyen eljuthat olyan országba, ahol alacsony az oltási fegyelem – egy vírushordozó rövid idő alatt megfertőzheti a társadalmat. Hogy katonai hasonlattal éljek: ha az ellenséget nem látjuk, attól az még jelen lehet.

Az a védőoltás kötelező, ahol a kockázat olyan nagy fokú, hogy meg kell védeni a fertőzéstől az egész társadalmat. Ez nem emberi jogi értelmezés kérdése, a közösség érdeke magasabbrendű. Ha nem oltatom be magam és a gyerekeimet, nemcsak a saját családomat, de másokat is veszélyeztetek.

És mi a helyzet az oltóanyagok mellékhatásaival? Nem is oly rég egy Wakefield nevű angol orvos jelentetett meg egy cikket, mely szerint az MMR védőoltás okozhat a gyerekek között folyamatosan rosszabbodó autizmust vagy felszívódási zavart, gyulladásos bélbetegséget.
– Wakefieldről kiderült, hogy a kutatásaiból levont következtetés erős csúsztatás volt, a vizsgált gyerekek fejlődési rendellenessége már az oltás beadása előtt is létezett. Volt az a pénz, amiért ez az ember ezt a cikket felvállalta. A konkurens gyógyszergyár akarta ugyanis tönkretenni az oltóanyaggyártót, ezért az ő megbízásukból egy ügyvéd megvásárolta az orvost. Wakefield örökre lejáratta magát, kizárták az orvosi kamarából. Az ő esetében zajlott le az eddigi leghosszabb egészségügyi fegyelmi vizsgálat. Borzasztó, hogy az ő hamis cikke a mai napig érvként felbukkan a kötelező MMR védőoltás ellen. Egyébként a kötelező védőoltások mellékhatásainak kockázata eltörpül a betegségek súlyossága és esetleges szövődményei mellett. Az MMR a kanyaró, a rubeola és a mumpsz ellen nyújt védelmet. A kanyaró olyan központi idegrendszeri szövődménnyel járhat, amely halálos kimenetelű is lehet. A mumpsz meddőséget, a rubeola magzati károsodást és vetélést idézhet elő, ha a kismama nincs védve a fertőzés ellen.

Mégis, a fiatal anyák közt terjed nálunk az oltásellenesség. A szülők szabadságjogaikra hivatkozva nem akarják beadatni gyermekeiknek a kötelező szérumokat. Inkább kifizetik a bírságot. Vagy megbeszélik a háziorvossal, hogy állítsa ki számukra az igazolást, mintha beadatták volna a gyereknek a védőoltást.
– Ez nagyon veszélyes a társadalomra nézve. Az valós, hogy nem minden újonnan kifejlesztett védőoltás szükséges minden egyes korosztálynak. Például az influenza elleni oltás nem is kötelező. Az a védőoltás kötelező, ahol a kockázat olyan nagy fokú, hogy meg kell védeni a fertőzéstől az egész társadalmat. Ez nem emberi jogi értelmezés kérdése, a közösség érdeke magasabbrendű. Ha nem oltatom be magam és a gyerekeimet, nemcsak a saját családomat, de másokat is veszélyeztetek. Ezért számít bűncselekménynek. Ausztriában a védőoltás megtagadása esetén az anyától megvonják a gyermekgondozási díjat. Aki visszautasítja a kötelező szűrővizsgálatokat, elveszíti a betegbiztosítását. Magyarországon néhány rózsahimlős megbetegedésen kívül nincs védőoltással megelőzhető fertőzés. Angliában nagy számban van kanyaró, de előfordul mumpsz, rubeola, szamárköhögés, diftéria. Salzburgban néhány anya nemrégiben járványt provokált azzal, hogy oltatlan gyerekeiknek „kanyarópartit" szerveztek, hadd essenek át természetes úton a fertőzésen. Kis híján a futball-Eb megrendezése is veszélybe került emiatt.

Az emberekre sokszor meggyőzőbben hatnak a csodaszerekről, az oxigénes vízről, az elektrolitos lábfürdőről vagy a fényevésről szóló hírek, mint a száraz, tudományos érvek. Talán azért, mert a tudományos műsorok nem elég közérthetőek, érdekesek, és nincs is igazán terük a médiában.
– A szakembereknek, orvosoknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk a megszólalásra. Amit tudunk, azt tovább kell adnunk. De a sajtóban nem lehet úgy fogalmazni, mint egy tudományos szakmai fórumon. Érthetően kell a fertőzésről beszélni, mintha a saját nagymamánknak mesélnénk. Lehet mondani, hogy régen nem voltak védőoltások, mégis túlélte az emberiség. De tessék kimenni a temetőbe és megnézni a sírokat! Aki nem kapott védőoltást és belehalt a járványba, már nemigen tud beszélni.

A 168 órában megjelent cikket az interjúalany hozzájárulásával adjuk közre. 

 

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel