Halféleségek, szójakészítmények és répafélék fokozott fogyasztásán alapuló egészséges diétával szólítja harcba a klimaxos chilei asszonyokat egy orvos az ottani nőtársadalmat is tizedelő rettegett mellrák ellen. A változókorban fellépő kellemetlenségek mellett, mint amilyen a hőhullám is, a menopauza elhozhat súlyosabb gondokat is.
A Ya című folyóiratnak nyilatkozó, országosan elismert táplálkozási szakértő, Ada Cuevas doktornő óvva intette a chileieket az Egyesült Államokban és a fejlett Európa egy részében kialakult egészségtelen táplálkozás-kultúra majmolásától a változókorban.
Negyven éves kutatói tapasztalatok igazolják, hogy azokban az országokban, ahol állati zsírokban szegény, döntően baromfihúsból, halból, rostban dús növényekből, szójából, A- és C-vitaminban gazdag zöldségekből és gyümölcsökből áll az étrend, lényegesen alacsonyabb a menopauzában a daganatos megbetegedések száma. A helyes diéta megelőző szerepe különösen igaz a mellrák által elsősorban fenyegetett változókorú nők esetében - hangsúlyozza a szakértő.
A chilei étkezési szokások és a sajátos ottani életvitel veszélyeit figyelembe véve Ada Cuevas asszony kódexet javasol a klimax során a mellrák által veszélyeztetett asszonyoknak: kerüljék az állati eredetű zsírok fogyasztását, mértékkel nyúljanak az alkoholhoz, hagyjanak fel a mozgásszegény életmóddal. Főleg akkor, ha már "múlnak az évek", a menopauzában, egyenek sok halat, szójakészítményeket, fogyasszanak sok sárgarépát és gyümölcsöt a klimax tüneteinek megelőzés érdekében.
(Panoráma-MTI, Santiago de Chile, 2005. október 7.)