2024. április 15. Hétfő     Anasztázia, Tas napja van,  holnap Csongor, Joakim napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

Az Önök és nőgyógyászok visszajelzése alapján
megváltozott a Szójavit intim gél csomagolása.

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Az új csomagolás parabéneket nem tartalmaz.)

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Parabéneket nem tartalmaz.)

A klimax (menopauza) nem betegség, hanem egy természetes állapot. Jó esetben az életem harmadát így töltöm el.

Tudja-e hogy a japán nyelvben nincs is szó a hőhullámra?
Fitoösztrogénekben gazdag táplálkozásuk hatására könnyedén lépik át a változás küszöbét. Nem kór, hanem kor... és fordulópont.

A szója nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz. Felépítésük hasonló bizonyos nemi hormonokéhoz, s ez lehetővé teszi, hogy kapcsolódjanak a változás korában csökkenő ösztrogén receptoraihoz.

Megfelelő mennyiségű szója elfogyasztása befolyásolja hormon háztartásunkat, így kedvező hatású a klimax során jelentkező tünetek enyhítésében.

Image not available
Image not available

 

b_400_300_16777215_01_images_klimaxra.jpg

A konyha párás melege beindíthatja a klimax egyik legkellemetlenebb tünetét, a hőhullámokat. Menopauzában még fontosabb lehet, hogy könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető fogásokat tegyünk asztalunkra. Változókorban változatosan!

A nagy hagyományokkal rendelkező keleti konyha a szója szinte minden ízét hasznosítja, s valamennyi fajtáját felhasználja. Nem lehet véletlen, hogy a japán nyelvben nincs szó a hőhullámra, hiszen a szójabab fitosztrogént tartalma igen jelentős. Hogy mi is változatos szójatermékeket tudjunk készíteni, ahhoz ismerni kell a szójabab fajtáit és összetevőit, hátrányait és előnyeit a különböző konyhaműveletek során. Fitoösztrogén tartalom alapján a hagyományosan elkészített szójaételek teljes értékűnek tekinthetők a menopauza szemponjából is. Kivételt képez a szójaszósz és a szójaolaj. Napi 2 adag tofu elfogyasztása egyentértékű a Szójavit Forte napi ajánlott bevitelével. A távol-keleti konyha túlzásoktól mentes, sok zöldséget használ fel. A klimax során az asszonyok a húst egyéb fehérjeforrásra váltják fel, így nem csoda, hogy könnyen lépi át a változókor küszöbét. Annak ellenére, hogy csontozatuk sokkal vékonyabb az európai nőkénél, a csontvesztés csekélyebb mértékű, a menopauzában a csontritkulás alig fenyegeti őket.

Szójababok

Sárga - Legismertebb és leggyakrabban használt. Ebből készítik, többek között a szójaolajat, a szójavelőt, a szójatúrót és sajtot, a szójatejet, a szójalisztet. Zsírtartalma magas – általában 18-20 százalék -, azonban koleszterinmentes, s ezért semmiféle káros hatása sincs a szervezetre, nagyon könnyen emészthető. Nyers állapotban enyhén mérgező hatású – akárcsak a többi babféle. Főzéssel, vagy más hőkezeléssel azonban ez megszüntethető. Önálló ételként is használható, hiszen egészen puhára főzve nagyon finom ételt ad, ami némileg a fiatal csirke húsára emlékeztet.

Mungóbab - Mungnak, vagy zöld szójababnak is nevezik. A már említett szójacsírához ezt használják vetőmagnak. Rendkívüli módon igénytelen és különösebb szakértelmet sem kíván a kezelése és a termés gondozása. Úgymond csaknem vadon nő, ha egyszer már elvettettük.

szojababokAzukibab - Piros gyémántnak nevezik Japánban. Ezt tehát nem más, mint a piros színű szójabab, amely azonban elég ritka, kényes és nehezen nevelhető, emiatt még a szülőföldjén is ritka. Nem az íze, hanem a színe miatt szeretik elsősorban, az édes ételek ízesítője és színezője. A főzés során arra kell ügyelni, hogy gyorsabban puhul, mint a sárga szójabab.
Egyébként az íze is kiváló, s közismert a gyógyhatása: vesebetegeknek ajánlják elsősorban. Rendkívül drága, viszont elenyésző mennyiség is elegendő belőle.

Szójaliszt

Formáját tekintve liszt ugyan, de egészen másként kell főzni vele, mint a hagyományos gabonalisztekkel. Sokkal nagyobb például a nedvszívó képessége, ezért sokkal több víz kell hozzá, mint a búzaliszthez.

A sárga szójababból nyerik, méghozzá oly módon, hogy speciális eljárással a babot megszabadítják a keserű anyagoktól, a héjától és a mérgező hatású, a fehérjék emésztését végző tripszin enzimet gátló vegyülettől. S mivel a liszt már nem tartalmaz mérgező anyagokat, akár közvetlenül is fel lehet használni ételek készítésére.

Két fajtája ismeretes. Az úgynevezett teljes szójaliszt és a zsírszegény szójaliszt. A kettő között jelentős a különbség. A teljes szójaliszt – amit teljes szójának is hívnak -, pörköléssel készül, ezzel mentesítik a tripszingátlótól. A pörkölés következtében némileg módosul az íze, s főként édes ételek készítésére használják.

Szójatej

Úgy készül, hogy a sárga szójababot előbb megduzzasztják, majd összetörik, és vízzel hígítják. Nyugat-Európában pohárban és zacskóban egyaránt árusítják. Ha valaki saját maga készíti, akkor aromával lehet ízesíteni. Így is megmarad azonban a szója jellegzetes mellékíze, amit semmivel sem lehet elmulasztani, ellenben gyorsan meg lehet szokni. A készen vásárolt szójatejnek nincs mellékíze. Ételek készítése mellett ívókúrára is alkalmas.

Szójavelő

Az Egyesült Államokban az olajpréselés során visszamaradt darából készítik. A protein kioldódik belőle, szálas, kemény lesz, kinézetre nagyon hasonlít a húshoz, s az íze is megközelíti azt. (Sok helyen szójahúsnak is nevezik.)

Csaknem zsírmentes, de mivel vegyi eljárás során nyerik a végterméket, a biotáplálkozás, a natúrkonyha hívei nem tartják „igazinak”. Létezik egy úgynevezett házi eljárás is az előállítására, sőt már Európában is készítik nagyüzemileg olyan módszerrel, hogy a végtermék a legkényesebb ízlésűeknek is megfelel. Leginkább pikáns fűszeres készítményekhez kiváló.

Nagyon kedvelt, mert rendkívül sokoldalúan lehet felhasználni, könnyen és hosszan eltartható, alacsony zsírtartalma miatt is kiválóan élvezhető. A vegyi anyagok nélküli gyártással – legtöbbször préseléssel -, valamennyi értékes alkotórésze benne marad, a reformkonyha számára az egyik legfontosabb alapanyagot jelenti. A kereskedelem granulált formában (darálthússzerűen), darabosan vagy kockára vágva hozza forgalomba. Sajnos, nálunk kevés helyen, s ott sem mindig lehet kapni. Ezért is ajánljuk a házi elkészítését.

Szójaolaj

A legismertebb és leggyakrabban használt szójatermék, szinte valamennyi háztartásban ismerik és használják kiegészítőként, vagy adalékanyagként. Sajtolással nyerik, s leginkább a zsír kiváltására alkalmas. Előnye még, hogy rendkívül laktató, tehát megóv a túlzottan nagy adagoktól, használata elengedhetetlen az egészséges étkezéshez. Többfajta minőségben készítik, a legismertebb változatok: az étkezési, az asztali és a delikát szójaolaj. Alapja a margarinnak, széles körben használja az édesipar és a sütőipar is. Összetételét tekintve 60 százalékban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, elsősorban linólsavakat. Nagyon jó az íze, könnyen emészthető. Felhasználható saláták készítéséhez, sütéshez, édességek elkészítésére.

Szójaszósz

Szójababból készítik, sóval és forrásvízzel. Előállítása iparilag megoldott és egyszerű, nincs értelme otthon készíteni, vagy kísérletezni az előállításával. Ízesítéstől függően változik a gyárilag készített szósz elnevezése. Ennek megfelelően indonéz-, gomba-szójaszósz és egyéb elnevezések alatt szerepel a mi receptjeinkben is. Fűszerezésre használják.

Szójakrém (Miso)

Ez is fűszerként használatos, szinte mindenféle ételhez használható. Apróra zúzott, leginkább valamelyik gabonával fermentált szójabab, amely ízletes és magas a fehérjetartalma. Több fajtája is ismeretes. Európában inkább a piros miso terjedt el, amelynek a szokásosnál magasabb a sótartalma, ezért könnyebben tárolható és szállítható. Japánban ismerik a fehér és a fekete miso-t is. Utóbbinak a jellemzője, hogy rendkívül hosszú, esetenként 2-3 év a fermentációs ideje, míg elnyeri végső ízét. Húsz százalék fehérjét, 10 százalék szénhidrátot és ugyanannyi sót tartalmaz. A többi miso-fajta – mint például a hántolatlan rizs-miso, a mugi-miso -, általában kevesebb fehérjét és több szénhidrátot, sót tartalmaz. Ínyenceknek csemege-misók is készülnek, például gyömbérből, árpából, ami kenyérre kenve és adalékanyagként egyaránt használatos.

Szójatúró, szójasajt - Tofu

A szójatej további feldolgozása – olvasztás, kocsonyásítás – után nyert túrót vagy sajtot általában tofuként ismerik a reform(konyha)körökben. A szakboltokban is ezen a néven ajánlatos keresni vagy kérni. Az előállítása viszonylag egyszerű, ezért az otthoni elkészítésére is vállalkozhatunk. Az előállítása viszonylag egyszerű, ezért az otthoni elkészítésére is vállalkozhatunk. Aromája semleges, nincs is saját íze, így szinte mindenhez fel lehet használni. Rostmentes és a szénhidrátok is távoznak belőle, így roppant könnyen emészthető. Ideális étel a fogyókúrához – 100 grammban 85 kalória van -klimaxosok, öregek, betegek, kisgyermekek egyaránt fogyaszthatják, az emésztési zavarral küzdők számára pedig egyenesen gyógyhatású. Keleten sokfajta betegségre – így nem csak menopauzában  cukorbaj, szívbetegség, keringési zavarok, érelmeszesedés -, orvosok is ajánlják, s orvosi vényre is kapható. Kálcium-klioriddal keverve (kocsonyásító szert adnak hozzá ilyenkor) növelhető a kálciumtartalma, ami jelentősen meghaladja a tehéntejét. Fejlődésben lévő szervezet számára áldás, mivel erősíti a csontozatot és a fogazatot. Gyorsan laktat, az íze élvezetes, nem lehet sokat enni belőle, mert gyorsan jelentkezik a telitettség-érzet, mley nagy előny a változókorban. Kelet-Ázsiában ez az igazi húspótló. Vannak vidékek, ahol sokkal többre értékelik – nem is alaptalanul -, mint a húst. Télen-nyáron egyaránt kiváló. A nyári hőségben a japánok jégbehűtött tofut esznek szójaszósszal leöntve, gyömbérrel megszórva. Télen a misoleves értékes alkotórésze.

Okara

A legkisebb kalóriatartalmú szójaszármazék, amelyet rendkívül változatosan lehet ízletes és értékes ételekhez alapanyagként is felhasználni. A név japán és annyit tesz, mint „tiszteletre méltó héj”. A szójatej készítése során melléktermékként jelentkezik. Nemcsak a nagyüzemi készítés során lehet előállítani, hanem házilag is.

(Képes Ilona: Nagy szójáskönyv – Laude kiadó)

Ételek, melyek nélkülözhetetlen kelléke a SZÓJA

Gyümölcs tofukrémmel          

Hozzávalók 4 személyre:
100 gramm tofu, 100 gramm tejszín, 1 evőkanál citromlé, 1-2

Szójapástétom

Hozzávalók: Két pohárnyihoz: 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 50 gramm aszalt tönköly, 2 kávéskanál köménymag, 50 gramm teljes szójaliszt, 50 gramm zsírszegény szójaliszt, egy csapott kávéskanál gombapor, 2 késhegynyi frissen őrölt feketebors, negyed liter víz, 2 evőkanál szójaszósz, 100 gramm margarin, 2 evőkanál élesztőpehely, kevés vaj
Elkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 30 perc

Az apróra vágott hagymákat a forró olajban világos sárgára pároljuk. A tönkölyt és a köménymagot közepes finomságúra őröljük. A szójalisztet, a gombaport és a borsot összekeverjük. A tönkölyt a köménymaggal a hagymához öntjük és állandó keverés mellett egy percig sütjük. A szójalisztkeveréket hozzáöntjük és folytonos keverés mellett újabb egy percig sütjük, majd a vizet is hozzáöntjük. Az egészet alaposan összekeverjük, az edényt levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a margarint és az élesztőpelyhet. Két-három perc állás után ismét alaposan összekeverjük az egészet, ha kell újabb szójaszósszal és borssal ízesítjük, s kizsírozott poharakba öntjük (háromnegyedig), s ahogy befőzéskor szoktuk, lezárjuk azokat, majd vízfürdőben 30 percig főzzük. Lezárva 10 napig, kinyitva csak egy hétig áll el a hűtőszekrényben. Változatai is elkészíthetők, ha paprikával, hagymával vagy éppen kolbászdarabkákkal dúsítjuk.

Képes Ilona: Nagy szójáskönyv – Laude Kiadó

http://szoja.lap.hu

Ananászos tofu savanyú-édes mártásban

1 evőkanál olajat fazékban felmelegítünk. Beleteszünk 3 evőkanál mézet, 10 evőkanál ananászkonzervet levével együtt, két evőkanál szójaszószt és egy kevés almaecetet. Hozzáadjuk a kockára vágott tofut (30 dkg). Összefőzzük (5-10 perc), majd hozzáadjuk az előzőleg 6 evőkanál vízzel összekevert 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Addig keverjük - óvatosan, nehogy a tofu összetörjön - amíg sűrű mártást kapunk. Kedvelői erős paprikát is tehetnek bele.

Cukkinis szójacsíra saláta

2 csésze párolt szójacsírát elkeverünk 1 kis fej apróra vágott hagymával, 2 vékonyra szeletelt cukkinival és 2 fej kockára vágott paradicsommal. Öntetet keverünk 2 evőkanál olajból, 2 evőkanál citromléből, kevés sóból, 2 evőkanál zsázsából, 2 evőkanál petrezselyemből 1 teáskanál mézből vagy malátaszirupból. Az öntethez valókat pépesítve öntjük az előkészített zöldségekre.

Kevergetve sütött csíra

Erős tűzön wokot vagy egy mély serpenyőt felhevítünk, 2-3 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolajat körbefuttatunk benne. Belehelyezünk 2-4 db újhagyma fehér részét, majd mikor sisteregni kezd 2-3 nagyon vékony szelet friss gyömbérgumót. Belehelyezünk 30 dkg szójacsírát és változatlanul erős tüzön sütőlapáttal alányúlva erőteljesen, minden irányban 2-3 percig forgatjuk. A vége felé sóval és az újhagyma apróra vágott zöld részével meghintjük. A babcsíra megsül, de ropogós marad és feszes, mert alig engedett vizet. Nem szabad túlfőzni.

Gyömbéres miszoleves

1 teáskanál vaj
1 csésze apróra vágott édeskömény
1 csésze apróra vágott lila hagyma
2 teáskanál reszelt gyömbér
másfél liter húsleves
2 kanál miszo
2 teáskanál apróra vágott metélőhagyma

Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat és pirítsd meg benne a gyömbért, majd add hozzá a hagymát és az édesköményt. Addig kevergesd, amíg az édeskömény pirulni kezd. Adj hozzá négy deci húslevest. Amikor felforrt, vedd le a tűzhelyről. Várj, amíg egy kicsit kihűl, majd az egészet turmixol össze. (Ízlés szerint készítheted egészen finomra, vagy hagyhatsz benne zöldségdarabkákat.) Öntsd az egészet egy lábasba, add hozzá a maradék húslevest. Ha felforrt, keverd el benne alaposan a miszót. Tálaláskor hintsd meg az apróra vágott metélőhagymával.

 

Ajánlások

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel