2023. december 2. Szombat     Melinda, Vivien napja van,  holnap Ferenc, Olívia, Xavér napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

Az Önök és nőgyógyászok visszajelzése alapján
megváltozott a Szójavit intim gél csomagolása.

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Az új csomagolás parabéneket nem tartalmaz.)

Ezentúl tubusos formában kerül forgalomba.

(Parabéneket nem tartalmaz.)

A klimax (menopauza) nem betegség, hanem egy természetes állapot. Jó esetben az életem harmadát így töltöm el.

Tudja-e hogy a japán nyelvben nincs is szó a hőhullámra?
Fitoösztrogénekben gazdag táplálkozásuk hatására könnyedén lépik át a változás küszöbét. Nem kór, hanem kor... és fordulópont.

A szója nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz. Felépítésük hasonló bizonyos nemi hormonokéhoz, s ez lehetővé teszi, hogy kapcsolódjanak a változás korában csökkenő ösztrogén receptoraihoz.

Megfelelő mennyiségű szója elfogyasztása befolyásolja hormon háztartásunkat, így kedvező hatású a klimax során jelentkező tünetek enyhítésében.

Image not available
Image not available

 

b_400_300_16777215_01_images_kepek_Soybean_Isoflavones.jpg

Ausztrál kutatók meta-analízise, azaz összegző elemzése igazolta, hogy a szója izoflavonoidok hatékonyak a menopauzális hőhullámok enyhítésére. A cikk neves szakmai testületed állásfoglalását közli a klimax kellemetlenségeinek mérséklése kapcsán.

A Laurence Howes (Griffith University School of Medicine) által vezetett kutatócsoport adatai a Medline, a Pre-Medline, a PubMed és a Cochrane adatbázisból származó 17 véletlenszerűen kiválasztott, kontrollcsoportos, egymástól függetlenül végzett kutatás eredményét foglalja össze.

“Az izoflavonoidok hatékonyságát az összegző elemzés kimutathatóan hatásosnak találta a hőhullámokkal szemben. Összefüggés fedezhető fel a hatóanyag jótékony befolyása, a hőhullámok gyakorisága és az alkalmazott izoflavonoid mennyisége között.” Emelik ki a szerzők a Maturitas Elsevier kiadó által megjelentett folyóiratban.

A tanulmány alátámasztja az Észak-amerikai Menopausa Társaság ajánlását, miszerint: “... a gyakorló orvos a hőhullámmal küszködő asszonyoknak a szójás ételek, valamint a szója tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztását ajánlhatja.

Az izoflavonoidok jól ismert fitoösztrogének, melyeket a gyenge ösztrogén hatást mutató növényből állítanak elő. A szója izoflavonoid számos kedvező élettani hatással rendelkezik, így a szív- és érrendszer valamint a csontok egészségének megőrzése a menopauza után is.

Tanulmányozták szerepüket klimaxos asszonyok tumoros betegségeinek megelőzésében, az öregedés lassításában is. Bebizonyosodott, hogy a menopauza kellemetlenségeivel szembeni hormonterápia gyógyszermentes alternatíváját jelentik.

Az új meta-analízis ezeket az állításokat támasztja alá. Bár Howe és kollégáinak jelentése az izoflavonoidok jelentős hőhullám mérséklő hatásáról számol be, a szerzők megjegyzik, hogy a vizsgált tanulmányok között számos eltérés fedezhető fel.

“A hőhullámok számának csökkenésének százalékos értéke szorosan összefügg a kiindulási gyakoriságtól, valamint az izofalvonoidok napi adagjától” írják a kutatók.

Tény, hogy az elemzők a napi 10, vagy ennél is több hőhullámot tapasztaló asszony esetén a gyakoriság 20%-os csökkenéséről számolnak be.

(...)

Jelen tanulmány gyenge pontja, hogy csak a hőhullám számának csökkenését vizsgálták, a hevességét nem. Ezen kívül az egyéb menopauza okozta kellemetlenségek mérséklésének felmérésre nem került sor (pl. csontritkulás, hüvelyszárazság, ráncosodás, stb.).

Jótékony élettani hatásuknak megfelelően egyre növekszik a szójafehérje és egyéb termékek iránti kereslet. A Freedonia Group piaci elemzői szerint 2007-től évi 5%-al nő a szója termékek iránti igény, ezzel eléri a 8.23 milliárd $ azaz 6.7 milliárd € értéket.

Forrás: Maturitas 55 kötet, 203-211 old.“Isoflavone therapy for menopausal flushes: A systematic review and meta-analysis”
Forrás: L.G. Howes, J.B. Howes and D.C. Knight

 

Ajánlások

Idézet

"Be faithful to that which exists within yourself."
Andre Gide
Fel