2018. szeptember 19. Szerda     Vilhelmina, Dorián napja van,  holnap Friderika napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_fruits_vega.jpg

A táplálkozás szerepe a daganatos beteg élete során, II. rész

1. Mire van szüksége a betegnek a daganat kezelése alatt?

A műtét, sugár- és kemoterápia a tápanyagigényt növeli, a táplálékfelvétel, emésztés, felszívódás, hasznosítás romlik. Nagyon fontos a megnövekedett energiaszükséglet megfelelő pótlása. A kezelések alatt fellépő mellékhatások, hányás, hányinger, szag-íz érzés romlása, étvágytalanság, bélműködési zavarok tovább rontják a táplálékfelvétel esélyeit. Mindezek miatt ebben az időszakban kalóriában, zsírban gazdag, könnyen emészthető ételek, gyakori kis volumenű táplálkozás célszerű. Ezen szempontok megvalósításában segítenek a kiegészítő gyógytápszerek és italok. (Például: Boost, Ensure, Nutridrink, Nu Basic, Resource, melyek között a beteg aktuális igényeinek és állapotának megfelelő összetételűt választhatunk.) A kezelések hatására a természetes védekezés romlik, az immunrendszer szupprimált. Fontos az ételek tisztaságára fokozottan figyelni! Nyers húst a beteg ne fogyasszon! Az ételek elkészítése során a higiénés előírásokat be kell tartani! Zöldségek alapos mosása, húsok átsütése megfelelő hőmérsékleten nagyon fontos. Ügyelni kell a fogyasztott víz minőségére is!

Az éhezés nem javítja a túlélést, károsnak tartható. A kezelések alatt a testsúly megőrzése nagyon fontos. Emlőrákos betegek súlynövekedése a recidívaarányt emeli.

Az aktív kezelések alatt a táplálék-kiegészítők, gyógyhatású készítmények szedése feltétlen a kezelőorvossal való egyeztetés alapján célszerű a következők miatt. A sugárkezelés és a kemoterápiás kezelések egy része oxidatív károsítás révén fejtik ki citotoxikus hatásukat. Elméletileg káros lehet ilyen esetekben antioxidáns adása, de mások szerint megvédi az ép sejteket. Endogén antioxidáns, pl. a melatonin javítja a kemoterápia hatásfokát.

A vitaminok vonatkozásában a tápanyag-beviteli referenciaértékek a mérvadóak.

2. A kezelések utáni, ún. lábadozás időszaka

A megfelelő, egyénre szabott táplálkozás és fizikai aktivitás segít az izomerő helyreállításában, ill. anémia vagy szervi károsodás rendezésében. A táplálkozási irányelvek az ACS által ajánlott, előzőekben ismertetett formában javasoltak.

Fontos a vitaminok és mikroelemek elegendő jelenléte, hogy az immunrendszer működése mihamarabb helyreállhasson.

A zsírszegény étrend nem tűnik különösen hasznosnak a tumorrecedívák szempontjából, de a telített zsírok mennyisége kevesebb legyen.

Alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztó nők között kevésbe agresszíve emlődaganat alakul ki, mint a zsírban gazdag ételeket kedvelők között.

Ebben az időszakban is igen nagy jelentőségűek a kiegészítő immunerősítő fitoterápiák. Ennek egyik képviselője az Uncaria tomentosa, melynek tisztított, TOA-mentes, hatóanyagra standardizált formája alkalmas arra, hogy klinikai vizsgálatokban objektíven megítélhessük hatásait.

3. Táplálkozási útmutató előrehaladott daganatos betegségben szenvedő betegek számára

Ebben a stádiumban a legfontosabb cél az életminőség lehetséges legmagasabb szintre emelése lehet. Ennek megvalósítását nevezzük szupportív terápiának. Egyénre szabott programokkal az előzőekben megfogalmazott elvek szerint járhatunk el.
Az ún. anorexia-cachexia szindróma a daganatos betegek mintegy felénél fellép. Patogenetikai mechanizmusát tekintve nagyrészt ismert biokémiai és immunológiai okokra vezethető vissza, melyek alapján lehet a kezelés stratégiáját felépíteni.
Helye van a glukokortikoidoknak, progesztinkészítményeknek, antiszerotonin hatású szereknek, kannabinoidoknak, 5-FU-nak, melatoninnak, thalidomidnak, COX-2 gátlóknak, pszichoterápiának és különféle gyógytápszereknek.
A felsorolt vegyületekhez hasonlóhatásúak lehetnek a gyógynövények, teák (a zöld tea antioxidáns polifenolokat tartalmaz) és természetes eredetű anyagok (Flavin7, Avemar).
Tudnunk kell, hogy a táplálék-kiegészítők nem helyettesíthetik a teljes étrendet.
Nagyon fontos, hogy az alkalmazott készítmények összetétele, tisztasága szavatolt legyen!
A daganatos betegség megelőzésében a kezelés alatt fontos a kiegyensúlyozott ásványisó- és multivitamin-bevitel.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Onkoradiológiai Központjában dr. Szűcs Miklós főorvos úr vezetésével 2002. július 10-én megalakult a „Természetes eredetű készítmények szerepe az onkológiában” nevű munkacsoport, melyről a Komplementer Medicinában rövid ismertetés már történt.

A megalakulás óta eltelt időszakban a munkacsoport összeállította a „macskakarom” Uncaria tomentosa TOA-mentes formájának klinikai vizsgálattervezetét három klinikai terület, a betegeket meghatározott, szoros protokoll szerint fogjuk követni, egy randomizált, placebokontrollos, összehasonlító vizsgálat formájában. Jelenleg az Ashaninka Pharma kft. Jóvoltából 40 beteg ingyenesen juthat a gyógyszerhez, mely felhasználása alatti megfigyeléseinket a klinikai vizsgálat megkezdéséig összegyűjtjük.

Vizsgáljuk, hogy a macskakarom alkalmazása mellett a kemoterápiás kezelésben részesülő daganatos betegek esetében, a kemoterápia mellékhatásai csökkennek-e. Daganatkiújulást esetleg gátolja-e? Az életminőséget javítja-e? Mellékhatásokat okoz-e? Sugárterápiában részesülő betegek eseteiben a sugárterápia mellékhatásait csökkenti-e? Életminőségüket javítja-e? Aktív onkológiai kezelésben már nem részesülő, előrehaladott stádiumú daganatos betegek életminőségét javítja-e? A daganatos növekedést képes-e lassítani?

A betegek életminőségét az EORTC QLQ C30 kérdőív alapján értékeljük.
A munkacsoport közreműködésével vált lehetővé, hogy a „Flavinnal az Egészségért” alapítvány által 36 beteg számára biztosított Flavin7 oldat alkalmazása alatt nyert eredményeket is összegezhessük a megadott kérdőív alapján.
Az onkológiai betegellátás csak komplex formában, szinte minden diszciplína együttes, összehangolt munkájával képzelhető el. A beteg testi és lelki egyensúlya nagyban befolyásolja az elérhető eredményeket.
Munkacsoportunk célul tűzte ki, hogy a természetes eredetű készítmények helyét, szerepét pontosítsa az onkológiai ellátás komplex rendszerén belül.
A daganatosbeteg-ellátás során is az orvosi esküben foglaltakhoz kell tartani magunkat, emiatt is fontos, hogy a gyógyhatású készítmények használata esetén is tudjuk, mit miért teszünk, s ennek mik lehetnek a következményei.
Hippokratész szavai így szólnak erről:
„Salus aegroti suprema lex esto!” – „A beteg java legyen a legfőbb törvény!”

Ezúton is várjuk érdeklődő kollégák jelentkezését munkacsoportunkba.

Cím: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Onkoradiológiai Központ
6000 Kecskemét, Nyíri út 38.
Tel: 76/516-700 (5924-es mellék)
Dr. Boda Éva Titkár
Fax: 76/481-840

 

Idézet

"Bárki is vagy, van egy nálad fiatalabb lény, aki tökéletesnek tart. Van olyan munka, amit rajtad kívül sem végez el. Van akinek hiányozni fogsz, ha már nem leszel. Van olyan hely, amit csak te tudsz betölteni."
Jacob M. Braude
Fel