2017. augusztus 16. Szerda     Ábrahám, Rókus napja van,  holnap Jácint, Arika napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

klimax,rnmenopauza,rnvu00e1ltozu00f3kor,  rnvu00e1ltozu00f3 kor,rnszu00f3ja,rnhu0151hullu00e1mok,rnfitou00f6sztrogu00e9nek

A változókorról szóló cikk olvasmányos stílusban szól hozzánk avatott szakértő tollából. Ha Ön is közelebb van a harminchoz, mint a húszhoz, netán ötvenes évei felé halad, óhatatlanul belép a klimaxba.  A menopauza kellemetlenségei, mint többek között a hőhullámok, álmatlanság szerencsére nem mindeninél okoznak nagy gondot. Hogy miként éljük meg ezt a nehéz időszakot függ tőlünk is.

 Nem, tisztelt olvasó, ne gondolja, hogy a probléma teljes és végleges megoldásának birtokosa lenne az, akit az a megtiszteltetés ért, hogy e beköszöntőben megoszthatja Önnel gondolatait a változókor ma szakmai szempontból elfogadott „kezeléséről”.

Essünk át először a száraz tényeken. A menopausa szakkifejezés a női nemi ciklus és vele együtt aperiodikus vérzés elmaradását jelenti. Azt, hogy egy hölgy bejutott a menopausa utáni korba, azaz a postmenopausába csak egy évnyi vérzésmentes időszak elteltével lehet megállapítani. Hazánkban a hölgyek átlagosan 48-52 évesen élik meg a perimenopauza, azaz a vérzés-kimaradások, és klimaxos panaszok időszakát. Az azt megelőző – ciklusos vérzéssel eltelt – évek pedig a premenopauza életkora.

A gondolat, hogy a perimenopauza kellemetlenségei (hőhullámok, idegesség, alvászavarok, a nemi vágy csökkenése, vagy a hüvely és húgycső nyálkahártya vékonyodása/szárazsága) a hormonhiány következménye, kézenfekvő és gyakorlatilag is bizonyított. E panaszok súlyosabb esetben már önmagukban is indokolhatják, hogy a hormonpótlás lehetőségét ajánlja az orvos. A   terápia a panaszokhoz igazodóan átmeneti, általában ½-1 éves, ciklikus hormonpótlást alkalmaz tabletta vagy tapasz formájában, amely mintegy imitálja a premenopauza hormonháztartását, azaz a ciklikus vérzést is létrehozza. Mivel az ösztrogén hormon csak önmagában adva a méhnyálkahártya túlburjánzását, és ezzel összefüggésben a méhtestrák kifejlődésének gyakoriságát statisztikailag kimutathatóan emelte, ma már kombinált hormonpótlást alkalmazunk, amely ebből a szempontból teljességgel biztonságos.

Újabb keletű orvosi gyakorlat a menopausában hosszasabban folytatott, nem ciklikus hormonpótlás, melynek javallata alapvetően eltér az előzőtől. A 80-as és korai 90-es évek kutatásai arra utaltak, hogy a hormonhiánynak szerepe lehet az idősödéssel halmozottan fellépő olyan degeneratív megbetegedések előrehaladásában is, mint a csontritkulás, a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór vagy a szintén az idegrendszert érintő Parkisnon-kór.

Szakmai berkekben rég közismert, hogy az ösztrogén elősegíti a hormonérzékeny daganatok növekedését, ez azonban messze nem azonos a rákkeltő hatással. A rákot ugyanis nem a hormon kelti, hanem csak az előzetesen elfajult ráksejtek burjánzását segíti elő.

Egy asszonynak, ha 80 éves koráig él, és semmiféle hormon tablettát nem szed, 12% az esélye, hogy emlőrákja legyen, azaz minden 9-ből 1 nőnél várható ez. Ha hormont is szed, ez az esély 2%-kal, azaz 14%-ra emelkedik. A hormonok viszont jelentősen csökkentik a combnyak-, csigolya-, és egyéb csonttörések, valamint a vastagbélrák kockázatát. Ugye ezek sem szerepelnek a hölgyek „kívánságlistáján” úgy 50 felettől.

Senkinek meg ne forduljon a fejében, hogy egy „egészséges” nő azért lett emlőrákos, mert a klimax során fogamzásgátlót szedett, vagy hormonpótlást kapott valamikor. Az emlőtumor előfordulása viszont épp a menopauzában a legmagasabb, amikor a hormonszintek esnek. És ez így igaz mindenféle hormonpótlás nélkül is.

klimax,rnmenopauza,rnvu00e1ltozu00f3kor,  rnvu00e1ltozu00f3 kor,rnszu00f3ja,rnhu0151hullu00e1mok,rnfitou00f6sztrogu00e9nekA petefészekhormonok még véletlenül sem esnek egy kalapba azon „valóban rákkeltő” ,környezetszennyezésből származó ártalmas anyagokkal, melyek pl. az ivóvízzel vagy a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe. Ezen ártalmak ellen nyújthatnak védelmet a növényi polyphenolok, amelyek egy része erős antioxidáns, s a szív-érrendszeri komplikációk megelőzésére is alkalmasak. Bár hatékonyságuk messze elmarad a valódi ösztrogén hormon mögött, manapság elfogadott, hogy növényi ösztrogéneknek nevezzük őket.

A növényi ösztrogének épp ott erősek, ahol a hagyományos hormonpótlás kudarcot vallott, azaz védenek a hormonérzékeny tumorok kifejlődésétől és a szív-érrendszeri komplikációkat is megelőzik. A távol-keleti, nagy népességű országokban – Kínában és Japánban –, ahol bőséggel fogyasztják a növényi öszrogéneket nagy mennyiségben tartalmazó szójababot, e betegségek aránya messze elmarad az európai és amerikai adatoktól, hasonlóan a klimaxos panaszok előfordulásához. Joggal hihetjük, hogy a növényi ösztrogének a hőhullámok, a csontritkulás, valamint az Alzheimer-kór és Parkinson-kór megelőzésében is hatékonyak, de ez még kutatás tárgya. Nem segítenek a hüvelynyálkahártya szárazsága vagy vizeletcsepegési panaszok esetén és egész biztosan nem hozzák vissza a nemi vágyat.

Mellékhatás nélküli csodagyógyszerek nincsenek, így bízzuk a megfelelő terápia kiválasztását a menopausa szakambulanciák orvosaira. Aki pedig hormonmentes kezeléshez ragaszkodik, annak is tudunk alternatívákat ajánlani a változókori panaszok átvészeléséhez.

Dr. Garai János
Docens
Pécsi Orvostudományi Egyetem

(Paramedica II. évfolyam 5. szám / 2003. október-november)

 

Idézet

"Bárki is vagy, van egy nálad fiatalabb lény, aki tökéletesnek tart. Van olyan munka, amit rajtad kívül sem végez el. Van akinek hiányozni fogsz, ha már nem leszel. Van olyan hely, amit csak te tudsz betölteni."
Jacob M. Braude
Fel