2018. augusztus 21. Kedd     Sámuel, Hajna napja van,  holnap Menyhért, Mirjam napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

b_400_300_16777215_01_images_kepek_haletel.jpg

Halféleségek, szójakészítmények és répafélék fokozott fogyasztásán alapuló egészséges diétával szólítja harcba a klimaxos chilei asszonyokat egy orvos az ottani nőtársadalmat is tizedelő rettegett mellrák ellen. A változókorban fellépő kellemetlenségek mellett, mint amilyen a hőhullám is, a menopauza elhozhat súlyosabb gondokat is.

A Ya című folyóiratnak nyilatkozó, országosan elismert táplálkozási szakértő, Ada Cuevas doktornő óvva intette a chileieket az Egyesült Államokban és a fejlett Európa egy részében kialakult egészségtelen táplálkozás-kultúra majmolásától a változókorban.

Negyven éves kutatói tapasztalatok igazolják, hogy azokban az országokban, ahol állati zsírokban szegény, döntően baromfihúsból, halból, rostban dús növényekből, szójából, A- és C-vitaminban gazdag zöldségekből és gyümölcsökből áll az étrend, lényegesen alacsonyabb a menopauzában a daganatos megbetegedések száma. A helyes diéta megelőző szerepe különösen igaz a mellrák által elsősorban fenyegetett változókorú nők esetében - hangsúlyozza a szakértő.

A chilei étkezési szokások és a sajátos ottani életvitel veszélyeit figyelembe véve Ada Cuevas asszony kódexet javasol a klimax során a mellrák által veszélyeztetett asszonyoknak: kerüljék az állati eredetű zsírok fogyasztását, mértékkel nyúljanak az alkoholhoz, hagyjanak fel a mozgásszegény életmóddal. Főleg akkor, ha már "múlnak az évek", a menopauzában, egyenek sok halat,  szójakészítményeket, fogyasszanak sok sárgarépát és gyümölcsöt a klimax tüneteinek megelőzés érdekében.

(Panoráma-MTI, Santiago de Chile, 2005. október 7.)

 

Idézet

"Bárki is vagy, van egy nálad fiatalabb lény, aki tökéletesnek tart. Van olyan munka, amit rajtad kívül sem végez el. Van akinek hiányozni fogsz, ha már nem leszel. Van olyan hely, amit csak te tudsz betölteni."
Jacob M. Braude
Fel