2018. október 19. Péntek     Nándor napja van,  holnap Vendel napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Napjainkban sajnos rengeteg egészségügyi intézmény szűnik meg. Pontos információink még nincsenek, a Magyar Menopausa Társaság is az adatgyűjtés fázisában van.

Mielőtt felkeresnék az alább felsorolt ambulanciákat, feltétlenül tájékozódjanak telefonon.

Igénybe vehető szűrések

Méhnyakrákszűrés - Citológia és Kolposzkópia

A méhnyakrák, illetve a megelőző állapotok korai felismerésének legfontosabb eszköze a citológiai vizsgálat. A citológiai (Papanicolaou)-vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről. A mintát mikroszkóppal vizsgálják, amely fertőzések, gyulladás és daganat kimutatására alkalmas. Ezzel együtt alkalmazzák a méhnyak közvetlen, nagyítóval történő vizsgálatát, az ún. kolposzkópos vizsgálatot.

Emlőszűrés / Mammográfia

40 éves kor felett az emlők orvosi vizsgálata évente javasolt. Mammográfia 30-45 éves korban: szakmai ajánlásra 3 évente, de 50 év felett évente ajánlatos.

Vastagbélszűrés / Kolonoszkópia

50 év felett évente/kétévente javasolt szűrővizsgálat székletminta vizsgálatával történik. Néhány évente endoszkópos vizsgálat valamint 10 évente teljes vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) végzése javasolt. Az orvos minden esetben egyénileg határozza meg a páciens számára legmegfelelőbb szűrési módot.

Csontritkulás / Osteoporosis mérés / Csontdensitometria / DEXA mérés

A csont ásványianyag-tartalmának mérése alapján lehetséges többek között a törési kockázat becslése és a bevezetett terápia hatásosságának lemérése. Ezt a mérést többféle módszerrel végzik. A legelterjedtebbet denzitometriának (csont/osteodenziotmetria), a készüléket pedig denzitométernek nevezzük. A denzitométerek működésének alapja azonos: ismert intenzitású sugárforrásból jól fókuszált nyaláb halad át a mérendő csonton és az azt körülvevő lágyrészeken. A röntgensugárzás egy része elnyelődik a vizsgált csontban, a többi pedig továbbhalad, ennek a mértéke kerül észlelésre.

Szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése

Ez az úgynevezett alkalomszerű szűrővizsgálatok csoportjába tartozik. Probléma vagy bármilyen a sziv és érrendszer megbetegedésére vonatkozó tünet észlelésének esetén háziorvoshoz kell fordulni. Minden esetben az orvos egyénileg határozza meg a páciens számára legmegfelelőbb szűrési módot.

 


Idézet

"Bárki is vagy, van egy nálad fiatalabb lény, aki tökéletesnek tart. Van olyan munka, amit rajtad kívül sem végez el. Van akinek hiányozni fogsz, ha már nem leszel. Van olyan hely, amit csak te tudsz betölteni."
Jacob M. Braude
Fel