2017. december 15. Péntek     Valér napja van,  holnap Etelka, Aletta napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

klimax, változókor, menopauza, hőhullám, jóga, testedzés

A menopauzát,megszenvedik az életük delelőjén túljutott nők, s mint újabban köztudottá vált: a férfiak is. Egy, még nem eléggé reprezentatív mintának mondható klimaxos nőcsoporttal folytatott kísérletsorozat végén arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy az aktív és rendszeres testmozgás enyhíti, sokaknál el is tünteti a változókor során fellépő kellemetlenségeket, mint amilyen a hőhullám, álmatlanság, éjszakai izzadás, vagy hangulatváltozás.

Ötvenéves koruk táján a klimax korú nők és a férfiak szervezetének működése megváltozik. A nőké észrevehetőbben, mert azt a menstruáció elmaradása egyértelműen jelzi. De a gyakori, ismétlődő változókori hőhullám, a fejfájás, a szédülés, a rossz közérzet, a félelemérzés is. A gyűjtőszóval klimax, változáskor tüneteinek nevezett problémák enyhítése nagyban hozzásegítheti a még igazán javakorukban lévő nőket a teljes értékű élethez. Ezért dolgozik - sokak mellett - az Amerikai Egyesült Államokban, a pennsylvaniai állami egyetemen a Steriani Elavsky professzor vezette kutatócsoport is. Érdekes kísérleteik eredményeit az Annual of Behavioral Medicine (viselkedési-gyógyászat) évkönyvben ismertették.

Százhatvannégy ötven év körüli, a változókor tüneteit már észlelő, lelkileg-testileg azonban egészséges, önként vállalkozó nőt három, nagyjából azonos létszámú csoportba soroltak. Négy hónapon át rendszeresen vizsgálták, jegyezték a klimax tüneteit, hangulatukat és az állapotukról közölt véleményeiket.

klimax, változókor, menopauza, hőhullám, jóga, testedzésAz egyik csoport tagjainak életmódját nem befolyásolták, ők folytatták az addig megszokott, mindennapi teendőiket, klimax során viselkedésükön sem változtattak. A másodikba jelentkezetteket viszont rendszeres, könnyű testmozgásra késztették, ők kocogtak, kerékpároztak, kirándultak, úsztak (hőhullám ellen roppant hatásos),  teniszeztek és végezték a napi teendőiket is. A harmadikba tartozók pedig rendszeresen és hosszabb ideig jógáztak, de nemcsak elmélkedtek, hanem végre is hajtották az változókor életét javító jógagyakorlatokat.

A négyhónapos kísérletsorozat végeztével értékelt mérések, ellenőrzések, hangulatjelentések feldolgozása után egyértelművé vált, hogy az aktívan mozgó, sportoló, kocogó csoport változástűrő képessége jelentősen javult, tulajdonképpen a klimax időszakba lépésük már nem is befolyásolta az életüket. A tétlen, a megszokott életmódjukat folytató változókor idejét élő nők viszont ugyanolyan panaszokról, gondokról számoltak be, mint amilyenektől a kísérleti időszak előtt szenvedtek. Az igazi meglepetést a jógázók okozták. Mert bár naponta hosszan és fegyelmezetten követték a jóga szabályait, a klimax panaszainak egy részepl. hőhullám nem szűnt meg. Ők, a saját véleményük szerint is jobb eredményt vártak.

Az ilyen kisszámú (50-50 fős) csoportokra terjedő vizsgálat természetesen nem elég kiterjedt egyértelmű diagnózisok és abból levezetett szabályok alkalmazásához, ezért most szélesebb kör, egyidőben sokezer fő összehasonlító vizsgálatát tervezik, megkönnytendő a változókorból a menopauzába lépést.

Szűcs J.

 

Idézet

"Az orvoslás tudománya abban áll, hogy lekösse a beteg figyelmét, amíg a természet meggyógyítja a betegséget."
Voltaire
Fel