2017. december 15. Péntek     Valér napja van,  holnap Etelka, Aletta napja lesz.

Infovonal:   (06) 80 552-070

klimax, változókor, menopauza, hőhullám, szója, fitoösztrogén, elhízás, emlőrák, emlőtumor, testsúly

Már korábban is felfedezték a kapcsolatot a változókorú nők elhízása és az emlőrák között. Továbbra is maradtak azonban nyitott kérdések a klimax során fellépő súlygyarapodás és az emlőrák kapcsolatáról, valamint az emlőrák lehetséges típusairól. A menopauzális hőhullámok és a testsúlyfelesleg között is feltételeznek összefüggést.

Az American Cancer Society kutatói ezekre a kérdésekre keresik a választ a Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort-ban résztvevő 44 161 klimax korú nő adatainak elemzésével. A nőket, akik közül egyiken sem voltak hormonterápián, a 18 éves koruk óta létrejött súlygyarapodásuk alapján osztották kategóriákba. A résztvevők közül 1200-nál invazív emlőtumort diagnosztizáltak.

Általánosságban elmondható, hogy azok a nők, akiknek felnőtt korukban nőtt a testsúlyuk, valamennyi emlőrák-típus gyakoribb volt. Minél nagyobb volt a súlygyarapodás, annál gyakoribb volt emlőrák előfordulása a menopauzában valamennyi típusnál, stádiumnál és fokozatnál. Az áttét képződés több mint háromszor gyakoribb volt a 30 kilogrammnál többet hízó klimax korú nők körében.

A súlygyarapodás kizárólag az ösztrogén receptorral rendelkező daganatokra korlátozódott. Korábbi eredmények is alátámasztják, hogy az emlőrák kockázata összefügg a magasabb ösztrogén szinttel. Az ösztrogénszintet emeli a zsírszövet is, ami ily módon növeli a kockázatot. 

A kutatók szerint nem annyira a menopauzában aktuális testsúly a fontos, mint inkább a 18 éves kor óta felszedett kilók. A változókor másik kellemetlen tünete a hőhullám és a testsúly kapcsolatára nem tér ki a cikk. 

Glanz, J.
InforMed Hírek 2006;4 InforMed

 

Idézet

Az élet nem számokból áll, hanem csodákból. Nem anyagból, hanem érzelmekből. Nem tárgyakból, hanem emberekből.
Fel